Det finns internetleverantörer och så finns det internetleverantörer. Jon Karlungs Bahnhof har alltid slagits för sina användares integritet.

Även Bahnhof måste följa svensk lag. Men man kan göra det på lite olika sätt. Som ett svar på NSA:s globala övervakning lovar Bahnhof att endast lagra sina användares data på servrar i Sverige. Under märkningen ”Based in Sweden” erbjuder Bahnhof andra att ansluta sig.

I Tyskland har flera stora mobiloperatörer sett över var användarnas data lagras. Där ska den nu endast finnas på tyska servrar.

Vi vet att Sverige sköter övervakningen även utan USA:s hjälp. Vi har vårt eget FRA och datalagringsdirektivet är implementerat. Men som markering mot NSA är Bahnhofs initiativ ändå lovvärt. Och som internetleverantör som för en kamp för sina användares integritet är Bahnhof ensamt.

Läs Bahnhofs pressmeddelande här.