Sverige är tydligen känt för sin TV-reklam. Den ska vara väl ansedd ute i den stora världen. Det är lite svårt att begripa. I mina ögon har Sverige förmodligen västvärldens tråkigaste reklamfilmer – vilket förmodligen hänger samman med att allt som har med sex att göra anmäls till Reklamombudsmannen.

ICA har en ny reklamfilm som driver med svenska traditioner, i detta fall svenskars fäbless för kräftskivor. Som motpol ser vi en kinesisk motsvarighet – hundskivan.

Är filmen rasistisk? Nej. Udden riktas ju i detta fall mot en svensk tradition som vi uppfattar som fullständigt normal men som av personer i andra kulturer kanske skulle ses som konstig. Det är således ett slags drift med det svenska.

Samtidigt bygger filmen på fördomar om kineser som ett folk som har som ett slags nationell tradition att äta hund. Vilket inte stämmer. Hund går visserligen att hitta i Kina, men det är inte en vanlig rätt på något sätt och är alls ej knuten till någon högtid. Hund lär vara vanligare i Sydkorea, även om jag inte kan bekräfta det med personliga erfarenheter.

Jag vet inte vad det är med svenskar och deras tro på kineser som ett hundätande folk. Inför Beijing-OS 2008 höll SVT i ett program till vilket svenskar kunde ringa in och ställa (infantila) frågor om kinesisk kultur. Tror du inte att frågan om huruvida kineser äter hund dök upp igen?

Kina har inte en matkultur utan flera. Maten skiljer sig från provins till provins, och förenklat kan man säga att det äts mer ris i söder och mer nudlar i norr. Maten i Beijing är mycket oljigare än den i söder. I Guangdong är maten, i mitt tycke, ganska smaklös.

Samtidigt som reklamfilmen är tämligen harmlös sätter den fingret på ett alltmer uppenbart faktum: I Sverige är det mer tillåtet att skämta om asiater än om svarta, judar eller muslimer.

ICA hade troligen aldrig vågat göra en liknande film som skämtar om (fördomar om) judars eller muslimers matvanor. Eller?

Jag väntar spänt.

Uppdatering: Filmen är anmäld till Reklamombudsmannen. Och på ICA:s Facebooksida är ilskan stor. Inte mot att filmen sprider fördomar om kinesers matvanor – utan för att den anses trivialisera ”förtrycket mot hundar i Kina”. Håhåjaja…