SVT:s politiske kommentator Mats Knutsson beskrev det som sommarens mest väntade nyhet. Fredrik Reinfeldt utannonserade i sitt sommartal att partiet vill genomföra det femte jobbskatteavdraget innan nästa val.

Det enda som egentligen förenar gamla och nya moderater är just skattesänkningarna. I övrigt har Nya moderaterna tagit sjumilakliv åt mitten. Partiet kritiserar inte längre facket och ifrågasätter inte arbetsmarknadsregleringar som bygger murar mot unga och lågutbildade. Det har inget att säga i bostadsfrågan. Dess partiledare varnar rent av för att ha visioner. 
Mot bakgrund av vad vi vet om Reinfeldt och hans nya moderater var det inte ett dugg oväntat att talet i Gustavsberg handlade om skatterna. Partiet har avideologiserats de senaste tio åren. Det tycker ingenting längre.
Det finns tre problem med Reinfeldts föreslagna skattesänkningar. Ett är att de inte känns speciellt spännande för väljarna längre. Ett annat att de inte kommer att märkas särskilt mycket i människors plånböcker. De är för små, helt enkelt.
Det tredje problemet är att Moderaterna, ja hela Alliansen, kommer att få svårt att motivera det femte jobbskatteavdraget när väljarna samtidigt ser att skolan krisar, äldrevården skriker efter resurser och sjuksystrarna drar till Norge. Det spelar ingen roll att det politiska ansvaret ligger på kommuner och landsting, ty oppositionen kommer att lyfta välfärdsfrågorna i valrörelsen.
Det är ett år kvar till valet och Alliansen har ännu inte spelat ut alla sina kort. Men det finns lite som tyder på en snar idéboost i allianssamarbetet. Partierna går på tomgång och den som står helt utan idéer för framtiden är Reinfeldt själv. 
Om lite sänkta skatter är allt Reinfeldt har att komma med, kommer det nog krävas en osedvanligt usel valrörelse av oppositionen för att han ska sitta kvar om ett drygt år.