Åldersgränser är alltid godtyckliga. Det finns inget som säger att en 18-åring är en bättre bilförare än en 17-åring eller att en 20-åring hanterar alkohol mer moget än en 19-åring. Ändå har vi dessa gränser för att markera mognad och tillräknelighet.

Åldersgränser är kort sagt alltid vanskliga. De flesta menar emellertid att de är nödvändiga. Tyvärr är det nog så. Men i vissa fall bör de inte vara absoluta och fullt så godtyckliga.

I ett nytt fall har en 18-årig kvinna anmält att hon blivit våldtagen av en 13-årig kille. Det resulterade emellertid i att hon själv åtalades för våldtäkt mot barn och sedermera fälldes för sexuellt utnyttjande av barn. Växjö tingsrätt konstaterar att pojken haft sex med kvinnan frivilligt men dömer ändå kvinnan för sexuellt utnyttjande. 

Det finns många liknande fall där ungdomar haft sex och den magiska 15-årsgränsen varit skillnaden mellan ett helt vanligt samlag och ett övergrepp i rättens ögon. Detta måste få ett slut.

Det som avgör om ett övergrepp har skett eller ej måste vara samtycket. En normalbegåvad 13-åring kan uppenbarligen, i tingsrättens ögon, samtycka till sex med en 18-åring. Vari ligger då utnyttjandet? Svaret är att det inte finns något utnyttjande i en sådan situation.

Det är dags att lagstiftarna börjar inse att ungdomar har sex även innan sin 15-årsdag.