Att Svenska Dagbladet är en neokonservativ tidning är inget nytt för den som är bekant med dess ledarstick. Vi får ånyo detta bekräftat i en märklig ledare av Paulina Neuding.

Neuding tycker att Sverige borde vara USA tacksamt för att dess blotta existens gör Sverige tryggare nu när politikerna beslutat avskaffa det svenska försvaret. Som grädde på det neokonservativa moset slår hon ett slag för återinförd värnplikt – i integrationssyfte. Man tar sig för pannan. Så värnplikt kommer att hjälpa somalier, afghaner och syrier till egen försörjning och en bostad? Eller bara att känna sig mer svenska?

På onsdag ska statsminister Fredrik Reinfeldt träffa USA:s president Barack Obama. Ingen förväntar sig att Reinfeldt kommer att yppa ett uns av kritik mot supermakten. Varken mot dess globala massövervakning, dess rättsvidriga internering av människor på Kuba eller något annat. I en intervju i gårdagens Rapport sade handelsminister Ewa Björling att det är viktigt att hitta frågor där Sverige och USA har gemensamma ståndpunkter (Gud förbjude att de skulle tycka olika i någon fråga). Eftersom Sveriges företrädare har upphört att tänka självständigt lär det inte bli så svårt.

Björling fick även en direkt fråga om vad hon anser om USA:s massövervakning. Hon svarade att hon inte avsåg att lämna några kommentarer. Obama kan alltså vara förvissad om att ingen svensk kommer att ställa en enda kritisk fråga. Landets utrikesminister har ju sagt sig ”sakna information” om att USA övervakat europeiska länder och institutioner. Och alla vet att det Carl Bildt saknar information om, det finns inte.

För att återvända till Paulina Neudings utspel: Nej, Sverige har inget att vara USA tacksamt för. Det är tvärtom den amerikanska krigspolitiken som gör världen farligare, även för Sverige. USA har emellertid vägrat att inse att terrorattackerna den 11 september 2001 var en reaktion på en tondöv amerikansk utrikespolitik. I stället fick det amerikanska folket för sig att ett antal galna islamister attackerade landet för att de ”hatade vår frihet”. Som om al-Qaida skulle vara intresserat av hur amerikanska folket lever på hemmaplan.

Det blir säkert en dag av finfina charader i det svensk-amerikanska mötet. Halva stan kommer att spärras av dagen till ära. Det är ju trots allt ledaren för världens mäktigaste polis- och övervakningsstat som kommer på besök.


Själv hoppas jag hinna delta i någon av de demonstrationer som kommer att hållas på onsdag kl 17. Ses vi där?