USA brukar skryta med hur intelligenta deras drönare är och med vilken precision attackerna utförs. Ändå får civila, helt oskyldiga människor, plikta med sina liv när den amerikanska militären bestämt sig för att avrätta en fiende i ett annat land.

Hur många civila som dödats har varit oklart. Nu vet vi mer. Enligt FN-observatören Ben Emmersons rapport till generalförsamlingen har 2 200 personer dödats i Pakistan under det senaste decenniet – minst 400 av dem var civila. USA står för merparten av dem, men även Storbritannien och Israel skickar drönare och tar livet av civila.

Detta är förstås djupt upprörande. USA dödar oskyldiga medborgare i andra länder i ett förment syfte att skydda sina egna medborgare på hemmaplan. Det räcker att föreställa sig ett motsatt scenario – Kina, Ryssland eller annat valfritt land dödar amerikaner på bröllop, badande vid poolen, sittande vid middagsbordet på amerikansk mark, eftersom grannen är en eftersökt kriminell i respektive land.

Detta mördande måste upphöra. Drönarkriget, som utökats under Barack Obamas styre, måste få ett slut. Tyvärr lär det fortsätta. Ty för en president i ett land med en krigstrött befolkning är det oerhört bekvämt att skicka drönare att göra arbetet som amerikanska soldater annars skulle ha behövt göra. Inga amerikanska liv går förlorade, målet slås ut (plus ett antal civila), och allt är frid och fröjd.

Dessvärre betyder detta fler militära aktioner – Obama skulle inte skicka trupper eller ens flygplan till alla de områden som drönarna nu attackerar. Varje amerikan bör ställa sig frågan vad som ger dess regering rätten att döda oskyldiga människor i fjärran länder. Om svaret är att regeringen har den rätten, betyder det då inte att andra regeringar har samma rätt att döda vanliga amerikaner?