The Guardian har avslöjat att NSA och GCHQ har försökt knäcka anoymiseringstjänsten Tor, men att de hittills inte har lyckats.

I en hemlig presentation med det bevingade namnet ”Tor stinker” hävdas att NSA aldrig kommer att lyckas avanonymisera alla Tor-användare hela tiden. Däremot verkar myndigheterna ha haft vissa framgångar med att blottlägga delar av tjänsten.

Tor används dagligen av journalister och aktivister i såväl USA och Europa som Kina och andra stater som kränker yttrande- och informationsfriheten hos sina medborgare. Den är ett viktigt verktyg särskilt i länder med hård interncensur. Trots detta uppges alltså NSA och GCHQ ha gjort betydande ansträngningar för att komma åt tjänstens användare.

NSA och GCHQ vill givetvis knäcka Tor för att komma åt alla som surfar anonymt. Målet är den totala övervakningsstaten där allt vi gör kan ses hela tiden. I denna strävan finns egentligen ingen fundamental skillnad mellan Iran, Kina, USA och Storbritannien. Alla strävar efter kontroll.

Ladda ned Tor gratis här (fungerar med Windows, Mac, Linus/Unix och Android).