Registreringen av romer har väckt ilska och upprördhet. Svensk media har följt upp händelseutvecklingen varje dag. Så sent som i går var det fortfarande en toppnyhet i SVT:s Rapport. I dag ställs krav på en sanningskommission på DN Debatt.

Även om polisens hantering varit känd för många, och också har förekommit inom Socialtjänsten (fast då i syfte att bättre hjälpa den romska gruppen), är det bra att uppgifterna kommer upp på bordet och diskuteras.

Men det går inte att undgå att fundera över vilka möjligheter till förändring vi hade haft om NSA:s och FRA:s övervakning av alla människor hade väckt samma upprördhet hos medborgare och journalister. Om drevet hade gått. Om ministrar krävts på svar och utredningar tillsatts.

Inget av detta har skett och bara några månader efter Edward Snowdens första läckor har den blåst som i Sverige endast var en lätt bris, lagt sig. Av alla synnerligen graverande uppgifter, som att FRA är en nyckelspelare i det globala övervakningsnätet, blev det noll och intet. Svensk media tappade inte bollen – den plockade över huvud taget aldrig upp den.

Det finns sannolikt flera orsaker till att registrerade romer är av intresse men ett svensk-amerikanskt övervakningssamarbete inte är det. Dels ger i princip hela det politiska etablissemanget övervakningsstaten grönt ljus och tummen upp. Det saknas en politisk kraft att ta frågan på allvar. Dels handlar det om ideologi. Vänstervinklad svensk media är mycket mer intresserad av att äntligen få möjligheten att rapportera ur ett etniskt maktperspektiv – ”förtryckt minoritetsgrupp registreras av rasistisk polis” – än av integritetsfrågorna per se.

Frågan om registrering av romer handlar således i den svenska kontexten om rasistiska samhällsstrukturer och diskriminering av en enskild grupp. Chansen att föra en bredare debatt om samhällsutvecklingen i stort när det kommer till människors privatliv, och om värdet att inte behöva oroa sig för att bli registrerad hur rent mjöl i påsen man än har, gick om intet. Ingen var intresserad av de större perspektiven.