Sverige har utpekats som en viktig aktör i det globala övervakningsnätet. Edward Snowden bekräftar den bilden. Sverige är den viktigaste partnern till de amerikanska och brittiska underrättelsetjänsterna utanför den engelskspråkiga världen.

Det är en ynkedom att det påstått alliansfria Sverige agerar dörrmatta åt britter och amerikaner på detta sätt. Den svenska regeringen, eller ska vi säga Carl Bildt då ingen annan uttalar sig, himlar med ögonen åt all kritik. Bildt gör sitt bästa för att bagatellisera övervakningen och dumförklara de som ifrågasätter den.

Själv gör han föga intelligenta liknelser för att legitimera svenskt deltagande. Han jämför med trafikkameror på vägarna. Men polisen sitter och inte inhämtar information om alla som passerar dessa. Bildt påminner också att Sverige lyssnade på tyska militära och diplomatiska kablar under andra världskriget, som om tidernas största militära konflikt är ett normalläge vi bör utgå från i dag.

Detta är faktiskt pinsamt för att komma från en utrikesminister. Om Carl Bildt inte har några bättre argument för att servera svenska folkets kommunikation på ett silverfat åt britter och amerikaner borde han åtminstone ha vett att hålla tyst.

Vi var många som varnade för de långsiktiga konsekvenserna av FRA-lagen när den skulle klubbas sommaren 2008. Vi varnade för ändamålsglidningen, för vilka dörrar som denna lag skulle ställa på glänt om den godkändes. Men få av oss var nog medvetna om hur pass falskt regeringen spelade.

Vi möttes då av försäkringar om att FRA:s befogenheter skulle vara begränsade, endast gälla utländsk trafik (minns ni begreppet ”trafikstråk”?) och att en domstol (Försvarsunderrättelsedomstolen) skulle godkänna övervakningen. Allt i god demokratisk ordning, som vi alltid sköter saker i Sverige.

Argumentationen är identisk med den i både USA och Storbritannien för deras respektive underrättelsetjänsters rätt att övervaka och avlyssna. Arbetet granskas av en domstol – men allmänheten har ingen insyn i dess arbete eftersom allt är hemligstämplat. Övervakningen riktas alltid mot andra länder, mot utländska hot (och Angela Merkels telefon). Det fiffiga är ju att underrättelsetjänsterna samarbetar. Brittiska GCHQ övervakar amerikaner och delar informationen med amerikanska NSA som i sin tur övervakar britter (och Angela Merkels telefon) och delar den informationen.

Och så har vi FRA, nyckelpartnern utanför den engelskspråkiga världen som ger husse tillgång till kablar i Östersjön så att övervakningsnätet inte saknar några trådar. I gengäld får den svenska myndigheten info från sina partners. FRA delar även informationen nationellt, med exempelvis Säpo.

Ju mer vi får veta, desto mer framstår FRA-debatten för fem år sedan som en gigantisk charad. En skenmanöver. En lögn. Och därmed en viktig lärdom. Är det något vi verkligen har lärt oss nu är det att svenska politiker är beredda att gå väldigt långt för att få system på plats som hotar och inskränker mänskliga fri- och rättigheter.

Det behövs engagemang, ilska och lite jävlar anamma från svenska folket nu. Det är dags att sätta stopp för eländet. 

Läs även:
Mattias Lundbäck: Är Sverige en demokrati eller inte?
Brännpunkt: Struntar regeringen i rätten till personlig integritet?
Brännpunkt: Varför står inte Reinfeldt upp för friheten på nätet?