En 21-årig man döms till 14 års fängelse för mord på en 22-årig kvinna. En 34-årig kvinna hugger ihjäl sin man med en kniv. Hon döms till 2,5 års fängelse för grov misshandel och vållande till annans död. Motiveringen: hon var inte likgiltig inför mannens död.

Det pratas mycket om hur svårt det är att få misstänkta våldtäktsmän lagförda i Sverige. Men aldrig att kvinnor generellt döms till lägre straff än män. Enligt Brottsförebyggande rådet förhåller det sig emellertid just så.

Kvinnor anses oftare psykiskt sjuka än män. I det uppmärksammade Knutbyfallet, om ni minns det, dömdes barnflickan, som kallblodigt sköt ihjäl en kvinna och skottskadade en man, till vård. Pastorn, som ska ha instruerat kvinnan till gärningen, fick fängelse. Resonemanget, framför allt i medierna, var att barnflickan var ett offer för pastorns manipulation. Ett annat exempel är det antal kvinnor som utnyttjade barn sexuellt härom året. Bakom dem stod en ensam man, ”hjärnan” bakom övergreppen. Åter igen beskrevs kvinnorna som manipulerade, ja på ett sätt själva offer.

Ett liknande fall är den 20-åriga kvinna som utnyttjade sin lillasyster sexuellt. Hon ansåg sig ha varit ett redskap för en 33-årig man. Kvinnan dömdes till skyddstillsyn, mannen till sex års fängelse – bland annat för anstiftan till sexuellt övergrepp mot barn.

I rättssalen förefaller det definitivt vara en nackdel att vara man, en fördel att vara kvinna. Vi väntar ivrigt på Gudrun Schymans kommentar om den bristande jämställdheten i rättsväsendet.