Det är valår – men det är i sanning svårt att känna någon större entusiasm för detta. Regeringsmakten står på spel – men det känns inte som att det spelar någon större roll om näste statsminister heter Reinfeldt eller Löfven.

Debattnivån är redan innan valrörelsen dragit igång så låg att även de döda rodnar. När alla konfliktytor har triangulerats bort måste det skapas en illusion av en politisk konflikt. Sanningen är dock att det inte spelar någon roll om du röstar på Moderaterna eller Socialdemokraterna längre. Det är i bägge fallen en röst på ett högskatteälskande och kvoteringspositivt maktparti som tappat sin ideologiska kompass.

Valprognosen just nu säger att både Centerpartiet och Kristdemokraterna åker ur riksdagen. Det vore faktiskt önskvärt om så skedde. Inget av partierna har under den gångna mandatperioden visat något existensberättigande.

Göran Hägglund har försökt dra sitt parti åt mitten i något slags desperat strävan att locka moderata väljare och slippa bögfrågor varje gång han medverkar i en intervju. Problemet är att det är så fullt i den politiska mittfåran att inte ens partiet vars namn indikerar en centerposition får plats längre.

Centerpartiets 2,8 procent i den senaste mätningen bör få även de mest luttrade centerveteraner att kallsvettas. Partiet hotas verkligen av utplåning. Och det är helt självförvållat. Valet av partiledare blev inget lyft. Den sedan länge utlovade tydligheten förblev en hägring. Och partiledningen lyckades aldrig kommunicera det verkliga innehållet i förslaget till nytt idéprogram utan lät en felaktig mediabild bli till sanning.

Det enda Centern har nu är pengar. Om det kommer att rädda dem i årets valrörelse är väldigt tveksamt. Det kommer att krävas stödröster, och med siffror runt 3 procent lär många att se det som en bortkastad röst.

När dessutom två partier dinglar på spärren är det ännu knepigare att locka stödröstare. Om ett av partierna klarar sig blir det sannolikt KD. Då får Centern ta nya tag utanför de fina salongerna. Kanske är det ett sådant uppvaknande som behövs. Vi pratar trots allt om över 30 års nedgång.