Den brittiska underrättelsetjänsten GCHQ har tillsammans med sin amerikanska motsvarighet NSA samlat in miljontals bilder från privatpersoners webbkameror. Enligt The Guardian har 1,8 miljoner användare drabbats bara under en sexmånadersperiod.

Yahoo menar att de inget visste och kallar detta för ”övergrepp på användarnas integritet på en helt ny nivå”. Vilket är en korrekt beskrivning. Frågan är nu vilka motdrag företag som Yahoo kan göra för att säkra sina användares integritet.

Systemet ska ha använts för att experimentera med ansiktsigenkänning och material har samlats in i bulk. Upp till elva procent av de insamlade bilderna från Yahoo-användare har varit av sexuell karaktär, enligt Edward Snowdens läckta dokument. Det är alltså så här ”antiterrorarbetet” ser ut i praktiken.

Carl Bildt har inte kommenterat uppgifterna.

Läs hela historien hos The Guardian.