Sveriges Radios Nils Horner är död. Han sköts i huvudet bakifrån på Kabuls gator när han gjorde en intervju.

Det är förstås i första hand en förlust för hans anhöriga men det är också en förlust för journalistiken i stort. Journalister är ett villebråd när stridande parter vill söka få kontroll över informationen. Vilket motivet att mörda just Nils Horner var kan vi bara spekulera i. Månne kan det ha med det kommande valet att göra.

Journalister kidnappas och hotas. Mest drabbade är lokala journalister, inte de utländska. Det som drabbade Nils Horner är därför inte typiskt utan tvärtom ovanligt. För inte så länge sedan misshandlades och kidnappades SVT:s Bert Sundström. Han slapp undan med livet i behåll.

Dessa journalister gör ett oerhört viktigt jobb. Demokratin behöver dem. Det är därför alltid en sorg när sådant här inträffar.