Regeringen tillsätter en ny jämställdhetsutredning. Senast det begav sig var 2005. Då föreslog utredaren en jämställdhetsmyndighet.

Denna gång kan en sådan bli verklighet. Alla politiker gillar nya myndigheter och just en jämställdhetsmyndighet skulle särskilt glädja det statsfeministiska Folkpartiet.

Jämställdhetsminister Maria Arnholm tycker att det ”är dags att ta ett samlat grepp för en utvecklad och modern jämställdhetspolitik”. Tvång och politiska pekpinnar har blivit synonymt med ”modernt” minsann.

Det utredaren ska titta på är de jämställdhetspolitiska målen, hur jämställdheten mellan kvinnor och män har utvecklat och hur arbetet kan effektiviseras. Det finns i vanlig ordning inget utrymme för att vara kritisk mot målen i sig.

Utredningen ska presenteras den 15 augusti 2015. Då kan en förmodad rödgrön regering inrätta en ny myndighet med stöd i en utredning tillsatt av Alliansen. Är det inte härlig svensk konsensus, så säg.