Folk ska jobba, inte supa. De bevingade orden är finansminister Anders Borgs. Han har under de senaste åren inte bara kommit ut som feminist utan också som moralist.

Inte sällan går dessa epitet hand i hand, men Borg har mer låtit som en kristdemokratisk folkhälsominister när han gått till attack mot alkohol och tobak. Som finansminister har han haft stor makt över skattepolitiken, och just skatterna på alkohol och tobak tycks ligga honom särskilt varmt om hjärtat.

Den hårda kampen mot snuset är svårbegriplig. Folkhälsofascister har under lång tid försökt hitta kopplingar mellan snus och cancer. Men forskarna har bara kommit så långt som att snus har vissa måttligt negativa hälsoeffekter. Att det är äckligt är en annan sak, men det räcker knappast för att motivera höjda straffskatter.

Det finns dessutom en direkt positivt effekt av snus: det hjälper folk att sluta röka. Rökningens skadeverkningar råder inga som helst tvivel om. Men det är som om detta inte duger. Fallet är detsamma med e-cigaretterna, som är förbjudna att sälja i Sverige trots att politikerna borde ha välkomnat dem med öppna armar.

Vill politikerna månne att folk ska sluta röka på ”rätt sätt”? Genom dyra självhjälpsböcker, nikotinplåster inköpta på apotek och kanske en och annan sluta röka-kurs?

Ännu märkligare blir denna hållning när man betänker hur hårt Sverige slogs för snuset i EU. Handelsminister Ewa Björling såg ju alldeles till sig ut när det stod klart att Sverige fick behålla undantaget. Det utropades som en stor seger.

Kanske försöker Anders Borg desperat motivera hur hans parti, som kallar sig ”frihetens parti”, kan höja skatter på alkohol och tobak. Hyckleriet är ju slående. Staten varnar för effekterna av alkoholkonsumtion – men de saluför den i egna butiker. Staten slåss frenetiskt i EU för att svenska företag ska få fortsätta sälja snus i Sverige – så att de kan höja skatten på det.

Tyvärr är riksdagens samtliga partier rörande ense om att sådant som är roligt, behagligt, avslappnande eller berusande ska straffbeskattas. Så nästa gång du tar dig en snus, glöm inte att skämmas lite också.