Aftonbladets Kerstin Weigl tycker inte att det är bra eller viktigt att fler män arbetar i förskolan. Anledningen: Med män i förskolan kan man inte garantera att den är ”pedofilfri”.

Jo, hon skriver faktiskt så. Det är en vidrig och kollektivistisk människosyn Weigl uppvisar med sin krönika. Hon dömer alla män för vad en enskild man gjort. Fallet med den så kallade dagispedofilen är unikt i Sverige. Vi har aldrig tidigare känt till ett fall av denna omfattning. Han har erkänt och kommer att dömas. Den berörda förskolan kommer säkerligen se över hur det kunde hända.

Det Kerstin Weigl gör är att underblåsa föräldrars skräck för pedofiler. Helt i onödan. Sådana här krönikor ökar misstänksamheten mot män i förskole- och grundskoleverksamheten, trots att den absoluta majoriteten aldrig ens har kommit på tanken att förgripa sig på eller skada ett barn. Trots att i stort sett alla bara vill göra ett bra jobb.

Jag avundas verkligen inte de män som arbetar som förskolepedagoger eller lågstadielärare just nu. Den sexbrottsmittänkte 21-åringen har ställt till nog med skada. Men det räckte tydligen inte enligt Kerstin Weigl. Hon vill vrida om kniven ytterligare några varv genom att hetsa mot alla män och peka ut dem som potentiella barnvåldtäktsmän. Detta är ett lågvattenmärke, även för att vara publicerat i Aftonbladet.

Migrationsminister Tobias Billström tillhör de som reagerat kraftfullt på Weigls artikel. På sin Facebooksida skriver han:

”Dagens vurpa: En manlig praktikant begår alltså övergrepp på en förskola. Vidrigt. Oförsvarligt. Men utifrån detta drar Kerstin Weigl slutsatsen att det är meningslöst och farligt att slåss för att få in fler män i förskolan (underförstått – då får du fler pedofilskandaler). Det är så makalöst dumt att det nog bara är i Aftonbladet som man kan läsa sånt dravel. År 2014 dessutom.

Men här är några sanningar till dig Kerstin Weigl:

Kvinnor kan också begå och begår också övergrepp mot barn. Det är ett sorgligt men sant faktum. Det sker i närmiljöer och oftast av kvinnor som barnet känner förtroende för. Precis som med män, nota bene. Får vi höra om din slutsats av detta också blir att kvinnor är olämpliga att umgås med barn? Nähä! Inte det?

Det är BRA att barn har manliga förskollärare och barnskötare i förskolan. För dem. För vårt samhälle. Och jag märker som förälder med två barn i förskolan att det är en skillnad på bemötande gentemot barnen och en bra sådan! Din analys är uppbyggd kring en kollektivistisk princip om att straffa den som råkar vara man och som vill jobba med barn – därför att några av samma kön begår brott som den absoluta majoriteten inte gör. Låt mig få se dig använda samma argumentation för att valfri kategori av sydamerikaner/HBTQ-personer/skåningar inte bör anställas på arbetsmarknaden därför att några med samma bakgrund begår brott. Tänkte väl det.

Jag tror att det är mycket nyttigt att arbetsplatser som domineras av kvinnor får in fler män. Och vice versa, vilket om jag känner dig rätt är ett ämne som du gärna lägger ut texten kring. En mångsidig sammansättning bidrar till andra perspektiv och jag vill för egen del att mina barn möter både män och kvinnor i sin vardag. Därför får du, som den Aftonbladet-krönikör du är, ett stort rött kort för dina antika åsikter om kön och lämplighet.

Och ja, jag är arg.”