Stockholm är snobbigt, hippt och självmedvetet. Stockholmare har väldigt höga tankar om sin stad, och fick de välja skulle Stockholm bli mer som New York (hur det nu skulle gå till). Eller kanske som London.

På fester och mingel består kallprat inte av väder och vind. Bostadsbristen i Stockholm har gjort bostadsköp till det stora diskussionsämnet. Ska du köpa radhus? Har du köpt en tvåa i innerstan för fyra miljoner? Då är det läge att berätta det. Gärna med tillägget att oj, vad sjukt dyrt det är. Egentligen. Men det är det ju värt för lägets skull.

Stockholmarna ser på sig själva och sin stad med stor stolthet och självsäkerhet. Detta slår igenom även i nyhetsrapporteringen. Svenska riksmedier är oerhört stockholmsfixerade, och det får konsekvenser. När saker händer ute i landet, och i synnerhet i Norrland, blir det notiser. Och ibland uppstår problem. Stockholmsjournalisterna har nämligen svårt att uttala ortsnamn och att placera dem rätt på kartan om de ligger för långt norrut. De är ofta storögt oinsatta i hur livet på landet ter sig.

Jag bodde 19 år i Jämtland och minns hur stockholmsjournalister kämpade med att uttala ortnamn som Vaplan, Brunflo och Alsen. Det var svårt att tolka det som annat än ett genuint ointresse. Efter snart tio år i Stockholm har journalistikens smygförakt för landsbygden blivit än mer uppenbart.

Det råder inte bara en Stockholmsfixering utan en innerstadsfixering. Det har faktiskt gått så långt att även Stockholms närförorter börjat bli exotiska i journalisternas ögon. Ty det är ju så att journalisterna inte bara bor i Stockholms län. De bor i Stockholms innerstad. Allra helst på Södermalm (alla vill bo på Södermalm).

Ett annat tecken i tiden är att det bland årets sommarpratare i P1 var fler från Södermalm än från söder om Södertälje. Sommarpratet är personligt och inte direkt beroende av bostadsort, men det visar ändå på var människorna som ges en medial plattform bor. I Stockholm. På Södermalm.

Fundera ett slag över hur det påverkar nyhetsbevakningen och människors bild av Sverige. Vi vet redan att Miljöpartiet är det överlägset största partiet bland journalister. Gissa om de är stora på Södermalm.