Att det är varmt i Sverige just nu har nog inte undgått någon. Långvarig värme får en rad följder. Dels ökar brandrisken. Dels blir det en plåga att åka kollektivt i Stockholm.

Så här är det varje gång värmen slår till. Att åka längs tunnelbanans gröna linje är närmast en hälsorisk. Vid rusningstrafik är det lätt att få panik. Luften står stilla. Svetten rinner på människor, som står hopträngda. Ingen luft. Man vill bara kliva av, trots att man inte är framme.

Nu ska tågen byggas om. Säten ska tas bort för att göra plats för fler. Beslutet är bra, vagnarna kommer rymma fler. Men i miljardsatsningen ingår inte att fixa luftkonditioneringen. Trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm svar på frågan är att det inte är värt pengarna, för ”det är bara så här varmt några dagar om året”.

Ja, det är möjligt. Men det råkar vara den delen på året när Stockholm tar emot mängder av turister. Vi boende ska samsas med dessa i extrem hetta. Jämfört med den luftkonditionerade och moderna tunnelbanan i både Beijing och Hongkong är Stockholms pinsam.

Det wennerholmska resonemanget går igen även på annat håll. Regering och riksdag har bestämt att Sverige, med all dess skog, inte behöver egna flygplan som kan vattenbomba vid en omfattande skogsbrand som den i Västmanland. Det brinner ju inte så ofta, var nog kontentan av försvarsminister Karin Enströms klena förklaring i kvällens Rapport.

Ursäkta, men har dessa människor ens en hemförsäkring?