Alla större politiska partier i Sverige säger nej till legalisering av cannabis. Det visar en rundfrågning som vänstersajten Nyheter24 har gjort.

De åtta riksdagspartierna samt Piratpartiet och Fi tillfrågades. Piraterna är de enda som säger ja till en avkriminalisering. Men alla säger nej till legaliserat bruk, försäljning och innehav av cannabis.

Detta är en indikation på hur lång väg vi har att vandra i Sverige i den här frågan. Här har vi verkligen ett politiskt etablissemang som är helt och hållet i otakt med både tid och verklighet.

Sverige skulle behöva en modig politiker som Nigel Farage i detta avseende. Trots att han är ledare för UKIP, som vill ha hårdare tag mot drogerna, säger Farage själv att han tror att kriget mot drogerna sedan länge är förlorat. Att en partiledare vågar gå emot sitt eget parti så öppet är ovanligt. (Men Farage är heller inte den genomsnittlige politikern.)

I stället för att ta till sig fakta, väljer politikerna att komma med floskler. I stället för att förutsättningslöst titta på vilka effekter en avkriminalisering respektive legalisering har fått i andra länder, väljer politikerna att slå vakt om en politik som dödar.

Jag skäms å deras vägnar.