Valaffischer är ett knepigt tema. De ska på ett ögonblick fånga vårt intresse och samtidigt säga någonting konkret om vad partiet vill.

Vi minns klavertrampen. Moderaternas ”Rösta på din frisör”, exempelvis. Och naturligtvis alla menlösa ”Ja till Europa” som präglat EU-valen.

I de senaste riksdagsvalen tycker jag att Folkpartiet har varit generellt sett bäst. Alltid tydliga budskap. Ja till det ena, nej till andra. För si, och emot så. Det är i mitt tycke så en bra valaffisch ska se ut. Miljöpartiet har också lyckats formulera ibland rätt kvicka budskap som går fram.

Folkpartiet följer detta framgångskoncept även denna gång. Miljöpartiets är OK. I övrigt ser det inte överdrivet upplyftande ut när man betänker att dessa kommer täcka alla tomma ytor i det offentliga rummet under den kommande månaden.

Det finns bra och mindre bra exempel hos alla riksdagspartier. Förutom Socialdemokraterna, som verkar vara genomusla denna gång. Det är för mig obegripligt att Sveriges största parti inte kan anlita en vettig PR-byrå.

Nedan är de sämsta exemplen från varje parti. Varför de sämsta? För att de är roligare.

Om man super och inte jobbar, ser man så här suddigt.

Trots att temperaturen inte stigit under hela 00-talet.
Mot… karies? Astma?

Vem var spekulant då?

Närodlad politik – men först lite centralplanering.

Två olika budskap samtidigt. 
Som om de hade med varandra att göra.

Någon som tycker annorlunda?

 In kommer Gösta.
 
 
OK, vi lägger till Piratpartiet också:
 
Eh…va?