Sveriges Radio släppte i dag vad de själva förmodligen betraktar som ett jättescoop. Partiledaren för Sverigedemokraterna har spelat bort en halv miljon kronor bara i år.

Experter fäller omdömen om Jimmie Åkessons spelvanor. Slutsatsen är klar: Han måste söka hjälp (i Sverige ska man söka hjälp för allting).

Först och främst måste man fråga sig om Åkessons spelvanor är ett allmänintresse. I viss mån kan jag nog tycka det eftersom han aspirerar på regeringsmakten i egenskap av partiledare för ett parti som kanske blir det tredje största i söndagens val. Det blir en fråga om trovärdighet som politiker.

Å andra sidan är SR:s vinkel uppenbart moralistisk. Det anses lite fult att spela om pengar i Sverige. Det är delvis därför vi har ett spelmonopol med den fåniga sloganen ”Spela lagom”.

Att Åkesson spelat bort pengar är tydligen värre än att som den tidigare socialdemokratiske politikern Jan Emanuel Johansson lägga miljoner på lyxbilar och båtar. Även om båda gjorde det med pengar de själva tjänat ihop.

Att bli uppringd av en reporter från radion och få frågor av detta slag kan inte vara lätt. Åkesson hade kunnat få panik och slängt på luren. Gjort bort sig i chock eller ilska. I stället svarade han lugnt och sakligt på frågorna och ringde sedan själv upp för att utveckla sitt svar. Oväntat professionellt hanterat, måste jag säga.

I dessa tider av läckor och intrång är det förstås också intressant att fråga sig hur SR fick tag i Jimmie Åkessons kontouppgifter. Det ville reportrarna naturligtvis inte berätta i dag.

Jag är inte helt säker på att detta behöver vara till nackdel för SD i valet, även om offentliggörandet två dagar före valdagen självfallet hade det syftet.

Åkesson kommer givetvis att tråkas av sina politiska motståndare (även om partiledarna brukar avhålla sig från sådant), men det är å andra sidan så hans politiska vardag ser ut.