Ryssland är i dag, på alla tänkbara sätt, ett dassigt land. Det är därför plågsamt att Edward Snowden har fått asyl just där. Ansvaret ligger förstås inte hos honom – han har inte getts något annat val eftersom inget annat land velat ge honom asyl.

Nu finns kanske en öppning. Enligt uppgifter till schweiziska Le Matin Dimanche kan Snowden erbjudas asyl i Schweiz förutsatt att han går med på att vittna om NSA på plats i landet.

Det låter som en utmärkt lösning, men helt okomplicerad är den förstås inte. Den första knäckfrågan är hur Snowden säkert ska kunna ta sig till Schweiz. Men det verkar i alla fall finnas visst politiskt stöd för att ge Snowden asyl i landet, vilket är lovande.

Jag unnar Snowden ett bättre hem än Ryssland. På många sätt skulle Schweiz – landet som alltid går sin egen väg – vara en logisk plats för honom.