Ladan är helt tom, utbrister nya finansminstern Magdalena Andersson, till synes häpen över att alliansregeringen inte hade några dolda miljarder som present till henne och den nya regeringen.

Det tillhör det politiska spelet att måla bilden av det ekonomiska läget helt olika beroende på vem som styr och vem som har styrt. Nu tar en rekordsvag rödgrön regering över makten efter åtta års borgerligt styre. Självklart kommer S och MP att vilja svartmåla allt Alliansen har gjort.

Stefan Löfven satte den svarta tonen redan i regeringsförklaringen. Sverige befinner sig i ”ett allvarligt läge”, sa han då. Magdalena Andersson förstärker detta när hon målar bilden av tomma lador nu inför den stundande vintern.

Underskott i budgeten kan ju låta illa. Men allt är ändå relativt. Frankrike har så stor statsskuld att de kan sluta räkna. Euroområdet har haft nolltillväxt eller väldigt måttlig tillväxt länge nu. Sverige har en av Europas starkaste ekonomier. Lite ärlig bör man vara, även som nytillträdd regering.

I samma andetag som vi får veta att överskottsmålet inte kommer nås, varnar MP:s Per Bolund fler skattehöjningar för att finansiera regeringens reformer. Kanske är det detta som det nya finansministerparet försöker förbereda svenska folket för; en acceptans för högre skatter.

Svenskarna har i åtta år vant sig vid större marginaler i hushållsekonomin. De rödgröna vill höja inkomstskatterna för att bygga ut bidragssystemen. Mot detta kommer både allianspartierna och SD ta strid.

Genom att måla ekonomin i väldigt mörka färger tror sig den nya regeringen kunna öka allmänhetens stöd för högre skatter. Det kan då vara bra att minnas att bilden som målas inte riktigt stämmer.