Det blev inte helt oväntat Malala Yousefzai som fick Nobels fredspris. 17-åringen delar priset med barnrättsaktivisten Kailash Satyarthi.

Det är svårt att invända mot pristagarna den här gången. Ändå hade jag hellre sett att priset tilldelats Edward Snowden. Han som gav upp ett bekvämt liv på Hawaii för att avslöja den världsomfattande massövervakningen av alla dator- och telefonanvändare. Överallt. Hela tiden.

Han som fick sitt pass indraget och blev kvar på en flygplats i Moskva. Han vars framtid är oklar eftersom han stämplats som spion och förrädare av den regering han avslöjat som kriminell.

Vi visste med stor säkerhet att den norska Nobelkommittén inte skulle våga ge priset till Snowden. Det gick bra att stöta sig med Kina genom att 2010 ge fredspriset till Liu Xiaobo (刘晓波). Det var tydligen jobbigare att stöta sig med USA.

Kanske inte så konstigt när allt kommer omkring. Den norska Nobelkommittén gav ju trots allt fredspriset till Barack Obama, den man som byggt ut det massövervakningskomplex som avslöjades av Snowden.

 Värd priset.