Julien Blanc har gjort sig känd för sina kontroversiella raggningstips. Han har anklagats för sexism och att uppmana till sexuella övergrepp.

Blanc nekades nyligen visum till Storbritannien. Visum kan nekas om det anses att personens närvaro i landet ”inte överensstämmer med allmänhetens bästa” eller om det kan motiveras med hänsyn till den ”allmänna ordningen”, lät regeringen meddela till Daily Mail.

I Blancs fall kan det ha varit både och som fick inrikesministeriet att ingripa. En insamling med över 150 000 namn krävde att amerikanen skulle vägras inresetillstånd. Stora protester hade sannolikt varit att vänta ifall Julien Blanc fått hålla sitt seminarium som planerat.

Såvitt känt är detta första gången någon nekas visum på grund av påstådd sexism. Det är oerhört ett anmärkningsvärt skäl, och det öppnar upp för en rad märkliga tolkningar. Varför ska personer som står för en fri sexualitet släppas in i det alltmer puritanska Storbritannien? Är verkligen drogliberala föreställningar något som ”överensstämmer med allmänhetens bästa”? Och varför släppa in massövervakningens fränaste kritiker i ett av världens mest övervakade länder?

Storbritannien har blivit galet. Men det skulle inte förvåna mig om en hel del personer i Sverige gnuggar händerna åt chansen att stänga ute påstådda sexister och antifeminister från svensk mark.