Moderaterna har gjort sin eftervalsanalys. På DN Debatt sammanfattas ett antal områden som ska förklara valförlusten.
Politikutvecklingen avstannade, hävdas det. Ja, Moderaterna har över huvud taget inte haft något idéarbete under de senaste åren. Reinfeldt varnade för visioner. Partiet närmade sig Socialdemokraterna och fackföreningsrörelsen och blev en konserverande kraft av tingens ordning. I praktiken kom M att försvara den socialdemokratiska välfärdsmodellen med näbbar och klor.
Moderaterna vann inte jobbfrågan, konstaterar eftervalsanalytikerna. Sanningen är dock att M för tredje valet i rad lyckades tämligen väl i kampen mot S. Sossarna gjorde inget bra val, och det rödgröna blocket som helhet gick fram med 0,1 procent. Det var inte dit väljarna flydde.
Eftervalsanalysen borde inte vara så svår att göra. Valresultatet är ovanligt tydligt: i princip hela valförlusten kan förklaras av moderatväljarnas flykt till SD. Denna självklara insikt tonas dock ned kraftigt.
Visserligen konstateras att M ”bör utveckla en bättre integrationspolitik”. Men detta korta konstaterande skulle de flesta partier själva kunna skriva under på, och frågan är som alltid hur denna förbättrade integrationspolitik ska se ut. Inga svar.
Vi har sett en mängd olika åtgärder som i stället för att vara broar till självförsörjning har skapat ett slags alternativ arbetsmarknad och stämplat en viss grupp människor som i praktiken oanställningsbara. Speciallösningar, subventionerade anställningar och en utredd tycka synd om-mentalitet som sett utrikesfödda som en annan sorts varelse som inte kan klara sig själv, har varit förödande. Utanförskapet ökade under Reinfeldts tid vid makten. Hur ska detta vändas? Inga svar.
Att ställa krav på dem som kommer till Sverige och därigenom se dessa människor som fullvärdiga samhällsmedborgare med rättigheter men också skyldigheter, har varit främmande för Moderaterna under Reinfeldts ledning. I eftervalsanalysen undviker partiet att vända på de tunga stenarna. Det är fegt men inte särskilt oväntat.
Tyvärr är Moderaternas eftervalsanalys inte alls den kritiska och omskakande uppgörelse som situationen kräver. Det är en i flera fall felaktig analys som inte innebär det nödvändiga avstamp till förändring som den nya partiledningen skulle behöva.
Moderaterna verkar faktiskt ganska nöjda med sakernas tillstånd.
Åkesson et al gör sannolikt vågen när de tar del av "analysen", vägen till ytterligare hjärtlösa M-röster ligger öppen. Helt utan kamp.
Ett land som anser sig behöva en särskild integrationspolitik har per definition en för stor volym på sin invandring.
Dpm blir säker jättenöjda när det "nya SD" ordnat nyval och Miljöpartiet dessutom öppnar för samarbete med Alliansen vilket kommer att lämna vänstern utanför och begåvnigsreserven med 13 procent lika utanför som dom senaste 8 åren.
Ett land som anser sig behöva en särskild integrationspolitik har per definition en för stor volym på sin invandring.
———————-
Eller för många nazister. Det ärt hugget som stucket beroende på varifrån man ser det.
Har för mig att jag hört Sören Holmberg säga att Reinfeldts tal med öppna hjärtan inte kan återspeglas i några mätbara undersökningar som de gjort. Före, kring och efter valet.
Dessutom att S skulle ha tappat ca 80 000 röster till SD. Medan Moderaterna skulle tappat 30 000. Men de siffrorna kanske har reviderats sedan de släpptes någon vecka efter valet eller så?
(De 3-4 % som man har fått tillbaka enligt opinionsundersökningar efter valet är väl förmodligen stödröstare för KD osv. Centern däremot tycks ju nu öka av egen kraft. Tills vidare.)
Man måste också räkna med att M SKA förlora röster efter att långt regeringsinnehav, speciellt för borgerliga partier.
Nästa valresultat kommer att bero på de frågor som alliansen väckt tidigare, regeringsfrågan och arbetslinjen. Kommer Löven att hantera dessa?
/B
"Det ärt hugget som stucket beroende på varifrån man ser det."
– Sa Mickestalinisten med svårartat svag verklighetsförankring och dök åter ner med näsan i marxistiska Frankfurterskolans manifest..
En fråga Micke, har du varit på Kafé Nejos i Rinkeby?
http://magasinetneo.se/artiklar/gast-hos-verkligheten/
Jag tror att Reinfeldt var trött på att fortsätta regera och att han använde sin position för att skaffa sig pluspoäng inför nästa jobb. Sedan skrämde Fi folkpartiet till att bli allt för feministiskt och detta skrämde iväg många av deras väljare väljare. Centern förlorade på att avregleringar och outsourcing i många fall var direkt landsbygdsfientlinga och istället blev rena stockholmslösningar. En lösning som är bra för Södermalm passar troligen inte resten av landet!
Slutligen visste nog ingen vad alliansen ville åstakomma i framöver.
En fråga Micke, har du varit på Kafé Nejos i Rinkeby?
——————————-
Bra fråga.Nej.Har du fler? Ni är ungefär lika stora (och slafsar i er vid köttgrytotna!!!!!) nu som Folkpartiet brukar vara när det flyter bra? Eller?
http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article19943010.ab