Ett omedelbart svenskt svar på terrordåden i Paris och Köpenhamn är – mer kameraövervakning. Enligt inrikesminister Anders Ygeman är det något regeringen tittar på.

Det är ett väldigt förutsägbart förslag, och frågan är vad det ska tänkas lösa. En kamera kan inte förhindra någonting. Bara dokumentera det eventuella brott som sker.

Anders Ygeman menar att övervakningskameror vid Medborgarplatsen och Stureplan i Stockholm, två offentliga platser där det rör sig mycket folk och begås en hel del våldsbrott, har fått positiva resultat med ”kraftigt minskad våldsbrottslighet”.

Men vad har detta med arbetet mot islamistisk terrorism att göra? Terrorism är inte ”vanlig” våldsbrottslighet. Jihadister är varken ficktjuvar eller knivbeäpnade pundare.

Islamistiska terrorister har gjort sig kända för att inte vara ett dugg rädda för att dö i anslutning till genomförda attacker. Den som tror att dessa terrorister skulle avstå från att döda bara för att det sitter en kamera i gatuhörnet är mer än lovligt naiv.

Om det är så här svensk terrorbekämpning är tänkt att se ut när den nya ”planen” läggs fram i år, finns det skäl att vara orolig.