Centerpartiets paroll inför riksdagsvalet i höstas var ”närodlad politik”. Det där med ”närodlat” har partiet fortsatt att använda som något slags prefix.

DN visar i dag (ännu ej online) hur andelen utrikesfödda riksdagsledamöter i varje parti ser ut. ”Bäst” är Vänsterpartiet med 23,8 procent utrikesfödda i sin riksdagsgrupp. Folkpartiet är tvåa med 15,8. Sämst är Centerpartiet med 0. Inte en enda centerpartistisk riksdagsledamot är född i ett annat land (SD ligger på 4,1 om du undrar).

Onekligen fungerar prefixet ”närodlad” även här. Centerpartiet är det enda riksdagspartiet som har närodlade politiker på riktigt.

DN:s rubriksättning är för övrigt intressant: ”Få företrädare i politiken för utlandsfödda”. Som om det viktigaste för en person född i ett annat land när denne står vid valurnan är att rösta på en person som också är född i ett annat land. Allt annat är detsamma. Identitetspolitik, ni vet.