Under Håkan Juholts korta men intensiva partiledartid rasade Socialdemokraterna i opinionen. Efter Juholts avgång valdes en ledare som skulle få det att vända uppåt igen.

Stefan Löfven, med rötter i fackföreningsrörelsen och ett rykte om sig att vara något av en mästerförhandlare, skulle nu ratta Socialdemokraterna framgångsrikt till både regeringsmakt och omval.

Valet vanns visserligen. Men inte tack vare egna styrkor utan för att Alliansen tappade väljare till Sverigedemokraterna, som var valets enda egentliga vinnare. Efter turbulensen kring hotet om extra val och slutligen antiklimax med Decemberöverenskommelsen, trodde nog många att ett lugn skulle lägga sig över regeringens arbete.

Opinionen är dock allt annat än lugn för Löfven. Socialdemokraterna lägger sig på rena Juholtsiffrorna i senaste Sifo-mätningen samtidigt som SD fortsätter att öka och spås fortsätta uppåt.

Jag brukar envist hävda att man inte ska ta opinionsmätningar flera år före nästa val på alltför stort allvar. Så mycket kan hinna hända. Så är det givetvis fortfarande. Ändå kan vi redan nu säga att opinionsvinden sannolikt kommer bestå under överskådlig tid framöver, och det har helt och hållet med regeringens politik att göra.

Även Alliansen drabbades av riktiga opinionsbottennapp i början av sin första mandatperiod. Flera ministrar fick till och med avgå. Skillnaden är att de borgerliga då hade en plan som de följde. De rivstartade med att förändra a-kassan och sjukförsäkringen, de två mest kontroversiella förslagen, och det hann ge resultat fram till valdagen 2010.

Regeringen Löfven har ingen plan. Inga idéer. Endast luddigt formulerade mål om lägre arbetslöshet, fler bostäder och nyanlända i egen försörjning. Eftersom politiken för endera saknas finns anledning att tro att dagens historiskt låga opinionsnivåer för Socialdemokraterna kommer hålla i sig.

Valet 2018 kan bli en repris av valet 2014: Oppositionen vinner, men inte för att den är stark och attraktiv utan för att regeringen är svag och oattraktiv. Och i mitten står SD i en ånyo stärkt vågmästarposition.


Det är kanske dags för Löfven och Kinberg Batra att redan nu fila på nästa stora överenskommelse.