På hemväg igen efter några dagars visit i Berlin med överdosering av öl, tysk korv och stora cappuchinos.

Varje gång jag besöker Berlin inser jag vad som saknas i Stockholm. Och vad jag gärna skulle vilja vara utan. Det som saknas är bland annat alla små hål i väggen-matställen som serverar bra mat för långt under hundralappen och små spätkaufen som säljer det där allra nödvändigaste (inklusive vin, sprit och öl).

Det jag gärna skulle slippa i Stockholm är snobbigheten och den skeva självbilden, tron att staden är ”Nordens New York” och en prisbild på boende som är helt åt helvete.

Jag räknade för övrigt till noll romska tiggare under denna vistelse. Berlin har såvitt mig bekant inget tiggeriförbud, däremot kan jag tänka mig att den som slår upp läger i parker och på ödetomter (som det faktiskt finns en del av i staden), blir bortkörda. Och då är det förstås ingen mening att åka hit och tigga.

Att Tyskland är som Sverige fast för vuxna blir mer sant för varje besök. Och ja, det är klart att man borde bo här. Egentligen.

En halv meter korv. Storleken har betydelse.