Saker hänger ihop. Att en regering bedriver en politik som dess företrädare senare kan dra nytta av är inget nytt. När det gäller asyl- och migrationspolitiken flyttar vi oss emellertid rakt in i absurditetens gränstrakter.

Alliansregeringen slöt 2011 en migrationsöverenskommelse med Miljöpartiet. Syftet var att markera mot SD genom att liera sig med dess huvudfiende, men sannolikt också att knyta MP närmare sig för att på sikt kunna behålla makten. Reinfeldt underskattade vilka skogstokiga miffon han tog i båten.

Migrationsöverenskommelsen fick omedelbara konsekvenser på marken. När konflikten mot al-Assad-regimen i Syrien ledde till ett fullskaligt inbördeskrig började flyktingströmmen ut ur landet. Sverige blev snabbt känt som ett generöst asylland, och snart fattades med MP:s segerrop i bakgrunden beslutet att ge alla flyende syrier permanent uppehållstillstånd.

2011 var även året då Migrationsverket fick slut på lägenheter. Tidigare hade myndigheten under vissa korta toppar tvingats använda sig av asylboenden i väntan på mer permanenta boenden. Nu blev det en standardlösning. Med ett stadigt inflöde av nya asylsökande och inga lägenheter att gå vidare till kom snart 10 000 människor att sitta fast i dyra asylboenden även efter beviljat uppehållstillstånd.

Denna akuta situation gynnar entreprenörer som vet hur man gör pengar på desperata myndigheter och människor. Bert Karlsson har blivit ansiktet utåt för verksamheten, men det beror mest på hans stora käft. Han är långt ifrån ensam om att driva flyktingförläggning i kommersiell regi. Ett bevis för detta är att asylboendeföretagen nu har bildat en egen branschförening hos Almega.

Detta är egentligen en fantastisk utveckling för asylentreprenörerna. Betänk bara: regering och riksdag ordnar med kundstocken genom sin politik. En statlig myndighet bistår med en prognos på inflödet. Och tidigare statsråd som Sven Otto Littorin kan casha in.

Vi har fått det flyktingindustriella komplexet. Eftersom både Alliansen och de rödgröna partierna beslutat göra migrationspolitiken överordnad alla andra frågor, inklusive landets ekonomi och utveckling, kommer det bestå. Och växa.

Läs även:
Fnordspotting

Sverige är fantastiskt.