Av alla hot i världen, vad är svenskar mest oroade för? Är det att framtidens välfärd inte ska bli som gårdagens? Att pensionerna ska bli lägre? Att IS-krigare ska ta terrorismens fasor till Sverige? Eller kanske att ett aggressivt Ryssland kommer börja ställa territoriella krav?

Nej, när SOM-institutet vid Göteborgs universitet frågar svenskarna vad som oroar dem mest, framkommer något helt annat: nynazism. Det är en lika stor fråga som terrorismen och större än hotet från Ryssland.

Nästan hälften av de tillfrågade upplever nynazismen i Sverige som ”mycket oroande”. Det är viktigt att påpeka att Sverige inte är ett starkt tillhåll för nationalsocialister och rasideologiska grupper och heller aldrig har varit detta. Svenskarnas parti har lagt ned (vilket i och för sig skedde efter SOM-institutets mätning, men det finns skäl till nedläggningen) efter ett dåligt val 2014. Ökad aktivitet noteras hos Svenska motståndsrörelsen, men de är få till antalet och utgör inget systemhot.

Faktum är att Sverige inte ens under Hitlers glansdagar hade någon tolerans för nazismen. Inget svenskt nazistparti har lyckats få ens en procent i allmänna val. Så varför upplevs nynazismen som ett så stort hot bland svenskar i dag?

Jag tror att det har mycket med mediebilden att göra. Vänsterpressen älskar nazismen. De behöver den som motståndare nu när den svenska högern har blivit välfärdskramare och gått åt vänster i de flesta frågor. Visst är Sverigedemokraterna storfavoriten på Aftonbladets ledarredaktion, hos slasksidor som Metro och Nyheter24 – men inget går upp emot folk som helst marscherar i takt. Dessutom lever organisationer som Expo på att måla upp nazismen som ett stort hot.

I dag allt möjligt som ”nazism” och ”rasism”. Enligt Gustav Fridolin är det rasism att inte släppa in alla flyktingar som vill komma till Sverige.

Med så breda definitioner förlorar begrepp sin betydelse. När allt blir nazism och rasism, är plötsligt inget det längre.