Sveriges vice statsminister heter Åsa Romson och är språkrör för Miljöpartiet. Hennes tid i regeringen har kantats av skandaler, och svenska folkets förtroendet för henne är lägre än för alla andra partiledare.

Nu kommer uppgifter som visar att inte ens hennes chef litar på henne. I regeringsförhandlingarna var det nämligen ett socialdemokratiskt krav att Margot Wallström och inte Åsa Romson skulle ersätta Stefan Löfven när denne av olika skäl inte kunde utföra sina uppgifter som statsminister.

Att ge vice statsministerposten till Miljöpartiet var förstås en konsekvens av koalitionen med nämnda parti. Men till skillnad från när Alliansen regerade är den endast representativ. Romsons vice statsministerpost påminner i så måtto om titeln hedersdoktor. Det är en flashig titel, inget mer.

Dels säger detta onekligen en del om Socialdemokraternas maktanspråk när de väl satt sig i regeringsförhandlingar. Men nog säger det även något om Löfvens förtroende för Romson. Han kanske har sina klara stunder, trots allt.