Han var partiledare i 12 år, statsminister i åtta. Man kan gott tänka sig att det finns en hel del att berätta. Om toppmöten med några av världens ledare. Om nattliga manglingar med ministrarna i regeringen. Om tankegångarna bakom några av de mest uppmärksammade och kontroversiella besluten. Förklaringar och motiveringar.

Lyssnaren fick – ingenting. Det var en väldigt snål före detta partiledare och statsminister vi fick höra i går när Fredrik Reinfeldts sommarprat livesändes i Sveriges Radio. Det var kallt, humorlöst (även om han nog försökte) och intetsägande. Lite som personen Reinfeldt, alltså.

Mycket tid ägnades åt hans kommande bok. Reklam, skulle kanske någon kalla det. Men eftersom pratet om själva boken var lika ointressant som sommarpratet i övrigt skulle jag inte vara så säker på att det var bra reklam.

Reinfeldt pratade också om internationell utveckling och fattigdomsbekämpning och försökte sig på att uttala namn på kinesiska städer som Chongqing, Tianjin och Guangzhou. I mina öron lät det lite som när man drar med fingernageln över en griffeltavla. Det hade i och för sig väckt de lyssnare som förmodligen domnade bort under den där timmen.