Annie Lööf har hållit sommartal. Hon är bekymrad över klimatet i invandringsdebatten. Men Lööf borde i egenskap av företrädare för den miljöpartistiska migrationspolitiken ha betydligt mer än ett debattklimat att vara bekymrad över.

Det är nämligen delvis hennes politik som har lagt grunden för Sverigedemokraternas framgångar och många av de bekymmer vi ser i samhället i dag. Den insikten saknades förstås i sommartalet.

Paniken lyser i politikernas ögon just nu. I paniklägen föds dumma förslag. Detta ser vi exempel på nu. De rödgröna partierna vill tvinga kommuner att ta emot asylsökande. Centerpartiet vill å sin sida se en straffavgift för de kommuner som ”smiter från sitt flyktingansvar”. Inget av förslagen löser egentligen någonting så länge nyanlända kan bosätta sig hos släktingar i andra kommuner i enlighet med EBO (vilket de flesta också gör).

Centerförslaget är egentligen ganska fantastiskt i sin världsfrånvändhet. Det Lööf säger är att kommunerna helt enkelt får se till att lösa de problem som bland andra hennes parti har skapat genom en oansvarig och naiv politik. Centerpartiet påpekar att det inte bara handlar om att straffa de syndiga som inte tar ansvar utan också att ge en bonus till de som tar emot fler. (Detta är för övrigt en intressant glidning, det är inte så länge sedan kostnaderna för asylmottagandet kallades ”vinst”.)

Låt oss sammanfatta: Först driver riksdag och regering en urflippad migrationspolitik och en fullständigt misslyckad integrationspolitik. Sedan skickar de notan till kommunerna med en skarpt formulerad anklagelseakt om att vissa kommuner inte tar sitt ansvar. Det är onekligen ganska fräckt. Kommuner som Ljusnarsberg, Norberg och Södertälje har inte bett om detta.

Nödrop har sänts från kommuner under lång tid nu. De klarar inte anstormningen. De har inte resurser. Inte skolplatser. Inte tolkar. Inte vårdplatser. Och framför allt inte bostäder. Först nu börjar politiker inom borgerligheten och socialdemokratin vakna upp och se att det finns vissa ”utmaningar” att hantera.

Novus VD Torbjörn Sjöström sammanfattade häromdagen vad det växande stödet för SD i grunden handlar om: pengar. När folk ser att det saknas pengar i viktiga samhällsfunktioner, när nedskärning nummer femtielva kommer inom äldrevården i kommunen, samtidigt som migrationspolitiken får frikort ur ett kostnadsperspektiv, ja då reagerar många. Med rätta.

Det finns röster inom borgerligheten som kräver en förändring. Det finns en växande insikt, tror jag, om att vi inte bara kan prata integrationspolitik utan också måste ta i själva migrationsfrågan för att integration i en välfärdsstat alls ska vara möjlig. Vi måste alltså diskutera hur många som kommer och under vilka premisser människor bör få komma till Sverige.

Centerpartiet har definitivt valt sin väg. Nu är det upp till övriga allianspartier att välja sin. Deras chanser att någonsin ingå i en regering igen är beroende av vilket beslut de fattar.

Läs även:
Widar Andersson, Peter Santesson