Efter att rikspolischefen Dan Eliasson i november sagt att trenden med fallande utredningsresultat ”ska fan vända” och upprepat detta ”det ska vända”-mantra efter sitt möte med inrikesministern i januari frågade jag mig hur länge Anders Ygeman skulle nöja sig med en ständigt framskjuten karantän för den utlovade vändningen.

Uppenbarligen anser polisen i Stockholmsregionen att det börjar brinna i knutarna, ty nu pekas det med hela handen. Enligt uppgifter till DN sjösätts nu mängdbrottssatsningen Projekt Alcatraz. Genom att tvinga alla avdelningar att lägga sitt ordinarie arbete åt sidan och sätta sig ned med brottsutredningar ska utredningsresultaten vändas uppåt.

En erfaren polis berättar:

Utgångspunkten är att ta enkla ärenden som ger snabbt utslag på statistiken. Därför väljer man brott där polisen själv är anmälare, som narkotikabruk och trafikärenden.

Därmed åläggs nu Stockholmspolisen att göra precis det som rikspolischefen tydligt tagit avstånd från i intervjuer när han fått kritiska frågor om de fallande utredningsresultaten. Pinnjakten är tillbaka.

Det är en ren panikåtgärd som Stockholmspolisen genomför. Spanare som saknar erfarenhet av utredningar ska alltså plockas bort från sitt ordinarie arbete, med den uppenbara risken att fler brott kommer begås.

Det här handlar som förväntat inte om en reell satsning på ökad trygghet i huvudstaden. Ingen invånare kommer bli ett dugg tryggare av pinnjaktens återkomst hos svensk polis. Men statistiken kommer se bättre ut, vilket signalerar den där ”vändningen” som rikspolischefen utlovat sedan slutet av 2015. Vi har vid det här laget lärt oss att i Sverige är bilden av verkligheten viktigare än verkligheten själv.

När rikspolischefens jobb står på spel är alla medel tillåtna. Nu inleds Projekt Rädda Dan.

Tidigare bloggat:
Polisen och sifferexercisen