Dagens stora nyhetsämne har förstås varit Donald Trumps beslut att bomba den flygbas från vilken attacken med kemiska vapen mot civila syrier ska ha utgått. Många är oerhört förvånade över beslutet, och föga överraskande har fördömanden kommit från Ryssland och Iran (vilket i och för sig är en rätt bra indikation på att Trump har gjort något bra).

Från väst har det inte kommit några starka fördömanden utan mest förvånade och försiktiga uttalanden. Ingen vet riktigt hur detta kommer påverka läget i Syrien, USA:s relation till Ryssland eller diktatorn al-Assads krigföring framgent. Alla står i något slagsvänteläge.

På plats i Syrien uppges civila applådera bombningen. Mest ska den nog ses som ett skrämskott. Ryssar på plats uppges ha fått förvarningar vilket betyder att även deras syriska allierade bör ha fått det. Såväl de mänskliga som de materiella skadorna lär därför ha blivit begränsade.

Jag tror inte att Trump är ett dugg intresserad av att ge sig in i ett nytt Irakäventyr i ett halvt sönderbombat Syrien. För detta finns sannolikt inget som helst stöd hos vare sig kongressen eller det amerikanska folket. Om USA skulle ha haft en chans att påverka utfallet av kriget, h kontrollera konsekvenserna av detta utfall, borde de ha intervenerat för flera år sedan. Det är för sent nu när rebellsidan i stort sett är slagen och al-Assad sitter tämligen säkert. Konflikten har dessutom från start varit alldeles för snårig för att en amerikansk intervention ska kunna ha en hygglig chans att sluta lyckligt.

Så var det då rätt eller fel att bomba flygbasen? Jag har svårt att se något fel i detta om det nu är en reaktion på regimens attack med kemiska vapen. I bästa fall får det al-Assad att tänka två gånger innan han dumpar sarin över sin egen befolkning. Dessutom är det en rätt snygg passning till alla som pekat ut Trump som en rysk nickedocka. De påstådda vänskapliga banden med Putin lär knappast ha stärkts i dag.

Riskfritt är det däremot inte, och många icke-interventionister är nu besvikna på Trump. Det bör påpekas hur svårt det är att kontrollera effekterna av en sådan här attack. Vi vet inte hur Putin eller den syriska regimen kommer att reagera, annat än att Ryssland har lovat mer militärt stöd till Syrien.

Rimligen vet de att USA inte kommer gå in med marktrupper eller genomföra ett större anfall, så var bombningen av flygbasen tillräckligt avskräckande? Vi lär få veta inom de kommande veckorna.

En sak har i alla fall världen blivit varse: Trump har förmågan att trycka på knappen om han anser att det behövs. Det kan vara en nog så viktig signal till både Ryssland, Syrien och Kina.