Det som inte kunde ske skedde i går. En amerikansk president mötte Nordkoreas ledare Kim Jong-Un, hade ett totalt tre timmar långt möte och undertecknade en gemensam överenskommelse om total kärnvapennedrustning av den koreanska halvön.

Reaktionerna från mainstreammedierna har varit de förväntade. ”Patetiskt”, ”magert” och ”experter sågar avtalet” och är några omdömen i svensk press. Sveriges Radio spekulerade i om det nog inte var Sverige som innerst inne låg bakom den här framgången. De har svårt att hålla inne med hur illa de tycker om att Trump har nått en utrikespolitisk framgång som potentiellt sett kan påverka hela världsfreden.

En kritik som är desto mer relevant är att överenskommelsen är vag. Det är den. Men den ska inte ses som ett slutgiltigt dokument utan en avsiktsförklaring, lite så som sker i affärsvärlden innan ett bindande avtal mellan parterna kommer på plats. Det Trump och Kim har enats om är en riktning, inga detaljer. Vi vet inte ens om USA nu har gått med på att lämna halvön militärt, även om Trump öppnar för det.

Så. Ett första steg. Ett möjliggörande möte vars resultat vi ännu inte kan bedöma, förutom att det är bättre att träffas och prata än att skjuta missiler på varandra.

Utrikesminister Margot Wallström kallar det ett ”intressant resultat”. Hon hoppas att parterna nu ska gå ”från förolämpningar till dialog”. Kanske är det snarare så att de öppna förolämpningarna mellan Trump och Kim var dörröppnaren till gårdagens historiska möte. Kim insåg att han inte kunde komma någonvart med att provocera Trump – han fick det bara tillbaka i vändande post.

Donald Trump kallade Kim Jong-Un för ”raketmannen”, diktatorn svarade med att utpeka den amerikanske presidenten som mentalt störd och senil.

Det har varit en jargong mellan två alfahannar som kan sammanfattas ungefär så här:

”Hej fetto!” hälsar den ene.
”Tjena svinröv!” säger den andre.
”Ska vi ses, gristryne?”
”Ja, varför inte, din hästpitt!”
”Bra. Då ses vi i Singapore.”

Den stora frågan nu är förstås vilket syfte Nordkorea har med sin utlovade nedrustning. Kärnvapnen har ju hela tiden utpekats som regimens livlina.

Måhända är det så att kärnvapnen främst, eller också, är diktatorns sätt att förbättra sitt förhandlingsläge för att få bort alla sanktioner och möjliggöra utländska investeringar i landet. Detta samtidigt som omvärlden lovar att inte ingripa militärt eller ens bry sig särskilt mycket om regimens oerhörda brott mot mänskligheten.

Vinnaren i en sådan situation är förstås Kim Jong-Un och hans regim. Men, faktiskt, också Sydkorea, USA och det nordkoreanska folket som skulle få det lite bättre om regeringen tillät ekonomisk tillväxt.