Om regeringen hade hoppats att vissa samhällsproblem skulle ta paus under valrörelsen för att få väljarna på andra tankar kan den nog sluta med det nu. Någon lugn sommar ser det nämligen inte ut att bli.

På kort tid har ett flertal skjutningar ägt rum, flera med dödlig utgång. Tre dödades och tre skadades i Malmö för några veckor sedan. Händelsen följdes upp av en bisarr sändning i Sveriges Radio, som rapporterade från begravningen av de tre dödade gängkriminella som om de vore vilka oskyldiga medborgare som helst.

Sedan dess har det rullat på med skjutningar i både Malmö och Helsingborg och i går skottskadades tre personer i Vivalla, Örebro. Polisen tillkallades till sjukhuset av säkerhetsskäl.

Polisen är ansträngd. Regeringen vill ändå att polisen ska göra fler inre utlänningskontroller för att hitta personer som vistas i landet illegalt.

Polismyndigheten meddelar dock att eftersom kontrollerna avslöjar så många illegala migranter hinner de inte med att hantera ärendena. En ganska rättfram beskrivning av hur angelägna dessa kontroller faktiskt är. Facit för årets första fem månader är att hälften så många kontroller gjordes som samma period i fjol.

Detta går igen på en rad områden. Det spelar ingen roll hur många fler poliser politikerna utlovar om polisutbildningen fortfarande inte lyckas fylla platserna och strömmen av avhopp fortsätter. Det spelar ingen roll hur många fler sjuksköterskor som utlovas om folk inte vill arbeta i yrket. Höjda straff för våldsbrott spelar ingen roll om domstolarna fortsätter att lägga nosen vid minimistraffen och därunder.

Gapet mellan retorik och verklighet gör sig åter igen påmint i Socialdemokraternas Sverige. Det är inte så konstigt att folkets förtroende för statsministern faller.

Skjutningar är numera vardag i det rödgröna folkhemmet. Vi har numera polisnärvaro på sjukhus, bibliotekarier med personlarm och en statsradio som sänder från gängkriminellas begravningar som om det vore det naturligaste i världen.

Visst har vi fått ett nytt land. Sällan har det varit viktigare för nyanlända att lära sig det svenska ”sche”-ljudet. Som i ”skjutning”.

Läs även:
Anna Dahlberg