Stefan Löfven är arg. I Sveriges Radios partiledarutfrågning fick han möjlighet att reagera på måndagskvällens bilbrandsaktioner och statsministern utbrast ”Vad fan håller ni på med?”

Tanken var nog att han skulle låta spontan, som vilken upprörd medborgare som helst. Att visa att även en statsminister kan svära. Men frågan kom likt en bumerang i retur, för Löfven verkade över huvud taget inte förstå hur någon kan komma på tanken att bränna en bil. Så vad fan håller regeringen på med?

Reaktionerna på bilbrandsaktionerna säger tyvärr en hel del om svenska politikers tafatthet och verklighetsresistens. Löfvens svordom åsido har det varit bedrövligt insinuanta utspel från både debattörer och riksdagsledamöter.

Att Aftonbladets Anders Lindberg och Vänsterpartiets Daniel Riazat skulle spekulera i om det är högerextrema som ligger bakom dåden var kanske mindre oväntat. Men att företrädare för Centerpartiet insinuerar att bilbränderna skulle vara något slags påverkansoperation för att hjälpa SD i valet är verkligen under all kritik och bortom all anständighet.

Har faktaresistensen gått så långt för somliga att verkligheten betraktas som något som vill jävlas med det egna partiet och den egna ideologiska linjen? Det är sannerligen absurda tider vi lever i.

DN oroar sig för hur bränderna kan användas i valrörelsen. Samma tidning har däremot inte haft några problem med att pusha klimatfrågan som en konsekvens av sommarens torka.

Att det brinner bilar är knappast något nytt, ej heller att det sker just i augusti inför skolstarten. Sveriges förorter har drabbats av bilbränder, stenkastning mot blåljuspersonal i många år nu. Aldrig har det fått sådan uppmärksamhet från rikspolitikerna som nu, och det beror förstås på att det är valrörelse.

Vänsterns och Centerns konspirationsteoretiker tror att det är ”extremhögern” som ligger bakom bilbränderna i Göteborgsområdet i syfte att styra valdebatten i önskad riktning. Att riksdagsledamöter på fullt allvar framför sådana idéer hedrar inte direkt den lagstiftande församlingen.

Normalbegåvade drar slutsatsen att det var lokala ligister, sannolikt kända av polisen, som i sina patenterade Adidasbrallor tände eld på bilarna. Inte som ett inspel i valrörelsen utan bara för att det aldrig fått några konsekvenser tidigare. Dessutom är det kul när det brinner.

Svaret på frågan vad fan ligisterna håller på med är egentligen ointressant. Det intressanta är vad politikerna gör förutom att ta avstånd och säga det självklara. Mer pengar till polisen hjälper föga om ligisterna släpps ut kort efter att de gripits.

Stefan Löfven inser att sådana här incidenter kan göra ett redan prekärt läge ännu värre för hans parti med blott några veckor kvar till valet. Det finns en gräns när folk tappar tålamodet med alla löften, all hård retorik och alla miljardsatsningar som inte ger resultat. Kanske är den gränsen nådd nu.

Dessutom tycker nog statsministern att det är surt när de ligister hans parti vill bygga fritidsgårdar åt och ge straffrabatt sabbar Socialdemokraternas valrörelse.

En alternativ valaffisch.