Inför förra riksdagsvalet gjorde svenska medier sitt allra bästa för att hjälpa Gudrun Schyman och Feministiskt initiativ till riksdagen. Succévalet till Europaparlamentet i maj gav både feminister i Fi och i journalistkåren en tro på att det skulle kunna lyckas.

Kampanjen i medierna bestod av att lyfta fram Fi som en progressiv, spännande och inte minst snäll rörelse. De ville alla väl, så att granska partiet och ställa kritiska frågor kändes onödigt. Dessutom, vem i dagens moderna Sverige är inte feminist, liksom?

Jag var själv orolig för vad Fi i riksdagens skulle kunna betyda. Tänk om ett parti vars partiledare kallar en budget som går ihop för ”kamrersliknande räkneövningar” och slänger pengar på grillen för att synliggöra den så kallade löneskillnaden mellan kvinnor och män skulle få verkligt inflytande i Sveriges lagstiftande församling?

Fi föll på mållinjen och fick 3,1 procent. Inget tyder på att de kommer överträffa det resultatet i september. Nu finns det ett annat parti som behöver mediernas hjälp: Miljöpartiet.

Bränderna kom lägligt. Sedan det började brinna i de svenska skogarna har nyheterna varit packade av rapporter från de drabbade områdena. Vilket är rimligt. Men det stannar inte där – public service, DN, Aftonbladet och andra har valt att dra slutsatser av bränderna också. Fokus blir förstås klimathotet.

Fredagens Rapport i SVT är ett exempel av många. Programmet hade en fin övergång från Novus mätning om att fler uppger sig prioritera klimatfrågan (den har gått från plats sex till plats fem, minsann) till folk på stan som oroar sig för klimatet. Som genom ett trollslag landar tittaren sedan på Miljöpartiets presskonferens och får höra om partiets smaskiga ”satsningar” på 50 miljarder. Inga kritiska frågor.

Sveriges Radio har dragit sitt strå till stacken genom programserien Kims val, där en alarmistisk klimatforskare med uppenbara vänstersympatier ”ställer politiker mot väggen”. Forskaren uppger att målet är att få fler väljare att bry sig om klimatfrågan. No shit.

Den som surfar runt lite hittar samma vinklar i Aftonbladet och en rad andra tidningar. Det har förts en diskussion om huruvida fokus på invandringspolitik gynnar Sverigedemokraterna och om det mot denna bakgrund är ett problem att det pratas så mycket om frågan. SVT:s Lotta Bouvin ställde den frågan direkt till forskaren Joakim Ruist i ett redan ökänt försök till intervju.

Ingenstans ser jag samma fundering problematiseras när det kommer till klimatet och Miljöpartiet. Visst spekuleras det i om bränderna kan få MP att säkra riksdagsplatsen, men det är inte samma fråga som om mediernas bevakning och vinklar kan hjälpa partiet dit.

Den som följer nyhetsflödet just nu kan se att svenska journalister verkar ha gett sig tusan på att Miljöpartiet ska klara riksdagsspärren.

Vem kan man lita på? Jo, DN.