Under den gångna mandatperioden har riksdagens mest extrema parti, Vänsterpartiet, fått igenom en rad reformer i sitt budgetsamarbete med regeringen.

När Socialdemokraterna under tisdagen presenterade sitt valmanifest blev det uppenbart att partiet ute på vänsterkanten inte är ensamt om att göra vanvettiga prioriteringar med svenska folkets skattepengar.

I en tid när Sverige plågas av en skolkris, vårdkris, poliskris och fortsatta följdverkningar av migrationskrisen går Socialdemokraterna ut och lovar extra ledigt till föräldrar.

Förslaget om en så kallad familjevecka – fem extra dagar i föräldraförsäkringen per förälder att tas ut under lov eller planeringsdagar – är naturligtvis ett desperat försök att få debatten att handla om något annat än vårdköer och invandring. Men det är framför allt en helt vettlös prioritering i dagens läge.

Vänsterpartiet lyckades få igenom ett glasögonbidrag för barn 2016. En helt meningslös ”reform” eftersom arbetande föräldrar rimligen har råd med detta om de prioriterar medan föräldrar som har försörjningsstöd kan ansöka om det hos socialtjänsten.

Glasögonbidraget kostade 120 miljoner i höjda statliga utgifter. Socialdemokraternas familjevecka landar på 5 400 miljoner. Jag tänker inte bistå med någon uträkning av hur många sjuksköterskor det motsvarar. Däremot är det lätt att konstatera att dessa pengar hade kunnat användas bättre till annat. Nästan vad som helst, faktiskt.

Sällan blir den socialdemokratiska synen på människan, staten och alla positiva rättigheter så tydlig som när dylika förslag presenteras. Makten förskjuts från den enskilde, som alltid får stå för kostnaden i slutändan, till staten som glatt kastar glitter omkring sig.

Ändå kallas det för en ”rättighet”. Om S fick bestämma allt skulle bannemej folks toalettbesök också vara skattesubventionerade och utdelade som rättigheter.

Det går inte att känna annat än ett djupt förakt för ett parti som släpper ett dylikt förslag med tolv dagar kvar till valet. Och detta förakt kommer från en småbarnsförälder.