Allianspartierna har så länge Alliansen funnits sagt att de vill bilda en regering ihop. Detta var budskapet under hela den förra mandatperioden och upprepades även under valrörelsen.

Gång på gång fick partiledarna frågan hur det ska gå till. Jimmie Åkesson försatte inte många tillfällen att ställa den, men även journalister bad om svar de aldrig fick.

I själva verket har löftet om en alliansregering utan stöd från SD varit oärligt. Till och med lågbegåvade på röda ledarsidor har insett att en borgerlig 40-procentsregering kommer bli beroende av Jimmie Åkesson.

Ändå har Jan Björklund och Annie Lööf hela tiden framhärdat i den osannolika tanken att Ulf Kristersson skulle kunna få stöd av Stefan Löfven för att få igenom sin politik efter att Löfven avsatts av Kristersson et al.

Snacka om att förolämpa väljarnas intelligens.

Björklund och Lööf uppger nu klart och tydligt att de vägrar bilda en alliansregering utan garantier från Socialdemokraterna att budgeten går igenom. Garantier de naturligtvis aldrig kommer få. De vill således inte ens få igenom sin egen budget om den stöds av SD. Oavsett krav från Åkesson.

Nu börjar det klarna hur Lööf och Björklund har resonerat. Sannolikt är de inte dummare än att de inser att en alliansregering, med dessa givna begränsningar, är utesluten. Då återstår egentligen bara två troliga alternativ.

Det ena är att Moderaterna bildar regering med Kristdemokraterna med stöd av Sverigedemokraterna. Centerpartiet och Liberalerna skulle då kunna lägga ned sina röster.

Det andra är att den nuvarande regeringen bestående av Socialdemokraterna och Miljöpartiet sitter kvar med stöd av Vänsterpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.

Lööf och Björklund skulle kunna motivera detta med att de tar ansvar för att minska SD:s inflytande. Björklund har ju till och med lovat sina barn, minsann.

Möjligen skulle L till och med kunna tänka sig att ingå i en Löfven-ledd regering om V hålls på armslängds avstånd, men det är samtidigt svårt att se Fridolin och Björklund i samma ministär (om nu inte MP släpper skolpolitiken).

Ett stöd för en S-budget i riksdagen är troligare. Eftersom C har blomstrat i opposition är det inte otroligt att partiet gärna behåller den rollen framgent.

Liberalerna och Centerpartiet har härigenom tagit definitivt död på projektet Alliansen. Därmed ligger vägen öppen för fortsatta socialdemokratiska regeringar i framtiden. Trots att den icke-socialistiska majoriteten i riksdagen är kompakt.

Ursäkta ”Alliansen”, men ni är så usla. Ni är svensk politiks svar på för tidig utlösning.

Sverige – en parodi.