Det var en bisarr tillställning. Jublande ledamöter i den europeiska demokratins finrum, Europaparlamentet. Den tyske kristdemokraten Axel Voss som gick omkring och gjorde high five med likasinnade.

EU är på god väg att införa filtrering och censur av internet. Och så kallade demokrater jublar. Det är skamligt.

Hoppet var inte stort, men det levde ändå. Hoppet om att det sunda förnuftet någonstans ändå skulle segra. Men sunt förnuft finns inte i EU-vokabulären. Faktum är att många av ledamöterna inte ens visste vad de röstade på.

Såväl Socialdemokraterna och Fi röstade för, och det får anses osannolikt att de var helt insatta i alla detaljer. Inte ens förslagets föredragande Axel Voss hade koll. Med 250 tillägg som röstas igenom i rasande takt är det förlåtligt att missa vissa delar (vilket säger en del om hur den så kallade EU-demokratin fungerar i praktiken). Men icke desto mindre bedrövligt.

Det EP nu har gjort, efter att ministerrådet godkänt samma sak, är att med bred marginal rösta för ett upphovsrättsfilter på sociala medier och ett krav på nätjättar att betala ersättning till mediehus och upphovsrättsinnehavare när de sprider deras nyheter och länkar.

Detta kommer att förändra hur vi beter oss på nätet. Lagförslaget begränsar till och med rätten att filma och fotografera sportevemenang man själv bevittnar. Så ta inga bilder när du går på fotboll, exempelvis.

Internet kommer inte bli vad det en gång var. Tänk på hur vi använder internet i dag. Hur vi kommunicerar, sprider nyheter. Tänk på hela den nya delningsekonomin.

När DN skriver att vi måste ”stå upp mot demokratins dödgrävare” menar de förstås Ungern, Polen och Sverigedemokraterna. Den pryda liberala blaskan borde titta närmare på vad de så kallade anständiga partierna faktiskt driver igenom i EU.

Detta var knappast demokratins finaste stund. Faktum är argumenten för ett Swexit blir starkare för var dag som går.

Nästa år är det val till Europaparlamentet.

Läs även:
Emanuel Karlsten