Medan arbetet med att vaska fram en ny regeringsbildare fortgår, fortsätter även opinionsbildare att propagera för just sina alternativ.

Från socialdemokratiskt håll är lösningen enkel: låt oss sitta kvar vid makten. Stefan Löfven sade efter samtalet med talmannen att han vill leda en regering med bredare stöd, underförstått att partnerskapet med Miljöpartiet inte räcker.

Maktpartiets lystna blickar är förstås riktade mot Centerpartiets och Liberalernas mandat. Inte bara skulle detta säkra Partiets maktinnehav för de kommande fyra åren, det skulle även slutligt bryta sönder Alliansen och göra det svårare att bilda en icke-socialistisk regering under de kommande tio åren.

Alltmer tyder på en mittenlösning med Socialdemokraterna vid rodret. Det är den kanske mest bedrövande lösningen, men också den troligaste sedan Jimmie Åkesson en gång för alla klargjorde att hans parti inte tänker rösta ja till en alliansregering där Annie Lööf ingår.

Om C och L väljer att ingå i en sådan koalition, må det vara i regering eller i ett slags budgetsamarbete, har de i praktiken sålt sig till en kraft som kommer äta upp dem.

De borde, kan man tycka, ha lärt sig en del genom att titta på hur tilltufsade MP är efter fyra år i regering med S. Partiet är närmast utplånat. Det fick igenom satsningar på elcyklar och, förstås, högre miljöskatter men blev överkört i allt från övervakning till migration. Det straffade sig i valet.

Det är som om de inte begriper vilket parti de har att göra med. Det är Socialdemokraterna, partiet som under hundra år blivit svenska mästare i att ta och behålla regeringsmakten med alla tänkbara medel. Inklusive lögner och svek.

Aftonbladets ledarsida (via unvisit) liknar det hela vid en kamp mellan ljus och mörker i Star Wars (ja, det är nivån). Med den analogin bör C och L inte liera sig med mörkrets krafter i socialdemokratin. Att ge S makt är att upprätthålla inflytandet hos allt från LO till Hyresgästföreningen.

Dessutom undrar nog många vad dessa partier tillsammans tänker sig att de ska komma överens om. Ska Löfven släppa kravet på vinstförbud i välfärden och godkänna att ”barn säljs på börsen”? Ska C och L ge upp alla förslag på skattesänkningar, förändrad arbetsmarknadspolitik och förändrad bostadsmarknad?

För partier som kallar sig borgerliga borde saken vara tämligen enkel: kampen mot Socialdemokraterna och dess fortsatt kompakta maktgrepp om det svenska samhället måste vara överordnat allt annat. Om det så kräver en allians med Hin Håle själv.