En kvinna i 65-årsåldern åtalades för hets mot folkgrupp efter att enligt uppgift ha skrivit åtta stycken inlägg på Facebook som ansågs vara rasistiska och nedsättande mot muslimer.

Tingsrätten valde att fria, men nu har hovrätten kommit till en annan slutsats. Kvinnan döms för hets mot folkgrupp och ska avtjäna tre månader i fängelse. I ett liknande fall dömdes en kvinna till dagsböter, men H65-åringen åker alltså i buren. För något hon skrivit på Facebook.

Detta är rätt anmärkningsvärt, även med vetskap om hur hetslagstiftningen ser ut. Att skicka någon i fängelse enbart för vad denne skrivit om en grupp i sociala medier är bisarrt.

Så här kan vi inte ha det. Även om det skrivna är olämpligt och kränkande kan vi inte skicka folk i fängelse enbart för vad denne skrivit om en grupp människor, i detta fall muslimer. Starkare än så borde yttrandefriheten vara.

Att måltavlan var en grupp är själva roten till problemet i hetslagstiftningen. Ingen individ behöver känna sig kränkt för att lagen ska vara tillämpbar – för detta har vi redan annan lagstiftning. Tvärtom berör HMF missaktning mot just grupper. Det kan vara muslimer, homosexuella, judar.

Till saken hör att det tenderar att vara minoriteter. Mig veterligen har ingen dömts för att ha skrivit ”svennejävel”. Vilket visar på ett annat problem med lagstiftningen.

Jag har inte mycket till övers för personer som uttrycker sig rasistiskt och nedsättande om andra människor på grund av religionstillhörighet, hudfärg, kalsongmärke eller annat. Men de bör ha rätt att göra det så länge uttalandet i fråga inte är förtal eller stämpling.

Vår samtid är oerhört ängslig. Hetslagstiftningen är ett exempel på när denna ängslighet hittar hela vägen in i lagboken och sedan används maximalt av de lättkränktas samfund.

Men vi har som bekant även ombudsmän, som Diskrimineringsombudsmannen och Reklamombudsmannen, som lättkränkta människor kan vända sig till när de hittat något att bli kränkta av. Det kanske borde räcka, ty den som känner sig så oerhört kränkt av att någon bär en föraktlig symbol eller använder ett politiskt inkorrekt ord borde se över prioriteringarna i sitt liv.

Vi behöver komma bort från det snöflingesamhälle vi håller på att skapa. Ett samhälle där företag är livrädda för att få negativ uppmärksamhet och därför ofta väljer ofta att gå alla dessa ombudsmän, och därmed snöflingorna, till mötes när någon blivit kränkt av en påstått rasistisk chokladkaka. Ett samhälle där lättkränkta jagar tanter på Facebook. Ett samhälle där språk- och värdegrundspoliser dammsuger internet efter någon att sätta dit.

Problemet är att så länge dessa tragiska existenser, med alldeles för mycket fritid, tillmötesgås kommer eländet att fortsätta.

Tanken bakom hetslagstiftningen är måhända god, men så är det med mycket lagstiftning som sedan slår fel. Föreställningen att Sverige kommer förvandlas till Nazityskland om HMF-lagen avskaffas är tramsig. Demokratin är betydligt starkare än så.

Det ska vara lagligt att vara både rasist och idiot. Den som uttrycker sig nedvärderande om vissa grupper kan få räkna med mothugg i debatt. Så ska det vara i en demokrati. Men håll domstolarna utanför.