Politiker i etablissemangspartierna brukar beklaga när vanligt folk reser höga staket och grindar. Senast i raden är en bostadsrättsförening i Göteborg som efter skadegörelse och stölder valt att resa ett högt staket med taggtråd. Politiker beklagar.

I stället för att beklaga att människor vill skydda sig och sin egendom borde politikerna fundera över orsakerna till utvecklingen. Ett misslyckande ska kallas för ett misslyckande, som en statsminister en gång uttryckte saken. Och detta är inget annat än ett kapitalt misslyckande från etablissemangspartierna.

Sverige är fortfarande ett i internationell jämförelse tryggt land. Men vi ska inte behöva jämföra oss med Mexiko och Honduras för att framstå i god dager. Sexualbrotten har av allt att döma, hur man än mäter, ökat (mer om det i en separat text).

Men även när det gäller så kallade vardagsbrott, dit stölder och inbrott hör, ser vi en ökad känsla av utsatthet.De faktiska anmälda inbrotten och stölderna ligger kvar på ungefär samma nivå som för tio år sedan. Det går att fundera ett slag över hur anmälningsbenägenheten ser ut här eftersom stöld och inbrott är så pass riskfria brott att begå. Tycker folk att det lönar sig att anmäla? Endast tre procent av alla inbrott klaras ju upp.

När alltfler i vår föränderliga tid börjar se om sitt eget hus, kommer utspel om en extra ”familjevecka”, höjda bidrag och menscertifiering av arbetsplatser betyda allt mindre. Då är det hemlarm, hårda tag mot buset och riktig rättvisa för brottsoffer som kommer intressera folk.

På detta har etablissemangspartierna väldigt få svar. Regeringen har höjt straffen för en rad brott, men som synes av bilden ovan är det fråga om justeringar på marginalen. Vissa, som den för vapenbrott, är visserligen viktig eftersom den ger häktningspresumtion. Men fortfarande helt otillräcklig om man på allvar vill vända utvecklingen.

Att landets fängelser och häkten nu är på väg att bli fulla börjar användas som ett argument för att vi ska bura in färre. Det behövs, för att citera en känd Aftonbladet-journalist, ”alternativa straff”. Vad kan det röra sig om, tro? Spela bastuba iklädd rosa sparkdräkt? Titta på en hel säsong av Bonde söker fru?

Det är symptomatiskt att riksdagen höjer straffen men inte planerar för många fler fängelse- och häktesplatser. Men visst finns det en lösning här. Dels det uppenbara – fler anstalter och häkten – men också en annan kriminalpolitik som fokuserar helt på brott med offer.

Det är mördare, våldtäktsmän, bedragare, inbrottstjuvar och våldsamma personer som på olika sätt ger sig på andra människor som ska sitta i fängelse. Inte den som rökt ”fel” drog.

Den som ger sig på andra människor och deras egendom ska in bakom lås och bom. Länge. Brottsoffret ska ges upprättelse. På riktigt. I fall där det däremot saknas ett brottsoffer ska samhället inte lägga resurser på att bura in folk.

En sådan förändring, förutsatt att polisen blir bättre på att faktiskt lösa brott, skulle öka tryggheten i samhället. Om det nu är det politikerna faktiskt vill. Jag börjar tvivla på det.

Läs även:
PJ Anders Linder