Den nya M+KD-budgeten har orsakat stora protester från vänsterhåll. Bara detta enkla faktum skvallrar om att den innehåller en del bra saker. Förutom, visserligen måttliga, skattesänkningar för både pensionärer och den som arbetar innebär budgeten också strypta medel till två idiotmyndigheter.

Det är på tiden. Den rödgröna regeringen har bara det senaste året startat upp två nya myndigheter: Jämställdhetsmyndigheten och Delegationen mot segregation. Båda läggs nu ned. Först kom beskedet att Jämställdhetsmyndigheten får ett år på sig att avveckla sin verksamhet. I går blev det klart att Delegationen mot segregation försvinner.

Socialdemokraterna är besvikna. ”Vi tycker det är väldigt olyckligt att man gör den här neddragningen eftersom segregationen är en av de stora samhällsproblem som vi har att möta”, säger Anna Johansson (ja, just den Anna Johansson).

De rödgröna partierna tror alltså på fullt allvar att lösningen på ett komplext problem som segregation (i betydelsen utanförskap) är att starta en myndighet.

Samma reaktion har mött beslutet att lägga ned Jämställdhetsmyndigheten. Vem ska nu ”samordna” alla insatser? Och vad händer med den fantastiska kompetensen som samlats i Angered?

”World needs plenty of bartenders”, för att citera en scen i The Departed. Sveriges största problem är knappast att vi behöver fler genusvetare eller att deras enormt samhällsviktiga kompetens inte tas tillvara.

Ett av många ”jämställdhetsprojekt” som beviljats bidrag i år.

Syftet med dessa myndigheter är främst att försörja likasinnade, antingen genom att anställa dem eller ge dem bidrag.

Rimligen finns det ingen jämställdhets- eller samhällsvinst i att dela ut närmare en halv miljon kronor till en ”feministisk crash-course i kärnvapenfrågan”. Metoden är gammal: starta upp en myndighet/verksamhet med tillgång till skattemedel, formulera en värdegrund som omfattar den ideologiska vänskapskretsen och låt sedan de sina söka pengar.

En sann borgerlig regering bör inte ha någon som helst anledning att behålla dessa parasitära verksamheter som stjäl skattebetalarnas pengar. Ingen. Jag blir därför glad, och lite överraskad, att Moderaterna och Kristdemokraterna i sin budget såg till att faktiskt göra slag i saken och trycka på avslut för två av de mest vänsterideologiska myndigheterna.

En M+KD-regering med stöd av SD hade kunnat fortsätta på denna bana och dra ur proppen för dussintals galna myndigheter och strypa bidrag till ännu fler verksamheter som i dag bedriver vänsterextrem propaganda. En liberalkonservativ kurs för landet måste inbegripa att gå till full attack mot bidragsstaten som försörjer massor av människor på vänsterkanten, personer som skulle göra större samhällsnytta som, tja, bartenders.

Tyvärr lär det inte ske, ty väldigt lite tyder i dag på att Sverige efter nyår kommer få en regering som leds av Ulf Kristersson. Centerpartiets starka ställningstagande bara de senaste dagarna indikerar att nästa statsminister heter Stefan Löfven. Precis som många av oss förutspått i något år nu.

Vi tar julledigt och drömmer om bättre tider så länge.