För två och ett halvt år sedan skrev jag att Stefan Löfven skulle sitta kvar efter valet 2018. Inte för att framställa mig själv som Nostradamus – det var trots allt många som prickade in denna förutsägelse – men ändå en påminnelse om att dagens situation inte var omöjlig att förutse.

För att behålla hoppet, som ju enligt klyschan är det sista som överger människan, måste vi emellertid försöka hitta positiva aspekter av detta. Mer om det strax.

Nu när saken är klar och Centerpartiet och Liberalerna tillsammans med Vänsterpartiet lovat säkra en Löfven II-regering handlar allt om att sätta verklighetsbeskrivningen och utmåla sig själv som vinnare.

Argumenten för Centerpartiets uppgörelse med Stefan Löfven gränsar på sina håll till det parodiska. Medan moderata och kristdemokratiska politiker och många allmänborgerliga väljare med rätta är djupt besvikna, beskriver centerpartister det hela som en makalös triumf.

Roligast är nog Centerpartiets Fredrick Federley som menar att Annie Lööf ”håller i marschpinnen”. Underförstått är Stefan Löfven, regeringschefen och statsministern, blott en marionettdocka som följer Lööfs minska vink. Det krävs en tämligen avancerad form av partistisk blindhet för att kunna framföra en sådan ståndpunkt.

Socialdemokraterna backade och gjorde ett rekorddåligt val i höstas. Miljöpartiet backade ännu mer och förblev ett riksdagsparti endast tack vare stödröster. Liberalerna stod och stampade. Endast Centerpartiet och Vänsterpartiet gick framåt i den konstellation som utgör underlaget för Löfven II. Det går onekligen att fråga sig vilken demokratisk legitimitet en regering med detta underlag har.

Svenska folket röstade knappast för en fortsatt sosseregering. Det visste Löfven redan på valnatten, men han visste också vilken usel borgerlig samverkan han hade emot sig. Således bidade han sin tid, stod fast vid att aldrig stödja något annat regeringsalternativ. Och vann.

En positiv följd av denna eländiga soppa är som jag påpekat tidigare att det blir Socialdemokraterna som kommer få hantera den kommande lågkonjunkturen med stigande arbetslöshet och räntor. Detta betyder trots allt något för framtiden.

Det var borgerliga partier som satt vid makten både under 90-talskrisen och under finanskrisen 2008. Nu blir det Socialdemokraternas tur, även om vi i dagsläget inte vet om det är en kris eller bara en ”vanlig” lågkonjunktur som väntar. Givetvis lär det även stänka på de två liberala partierna, som nu utgör regeringsunderlag.

Dessutom tvingas Löfven, om vi leker med tanken att han faktiskt genomför överenskommelsen som avtalat, genomdriva en hel del politik som Socialdemokraterna i valrörelse efter valrörelse utmålat som ett hot mot välfärden. Partiet kommer behöva skriva om manuset fullständigt till nästa val.

En pressad socialdemokrati efter några år i lågkonjunktur skulle kunna tala än mer för ett riktigt maktskifte 2022. Även om four more years med Stefan Löfven, Anders Ygeman, Annika Strandhäll, Morgan Johansson och naiva miljöpartister känns outhärdligt just nu kanske det är långsiktigt bra att de rödgröna får regera i botten.

Allt detta förutsätter dock att det faktiskt finns ett seriöst och trovärdigt regeringsalternativ i nästa val. Här måste Moderaterna och Kristdemokraterna välja. Antingen kan de förnedra sig ännu en gång och locka tillbaka Centern och Liberalerna till något slags ”allians”. Den som röstar för en sådan konstellation kommer dock aldrig kunna lita på att inte två av partierna väljer en annan sängkamrat efter valet.

Eller så bildar de ett konservativt block, en riktig opposition som vill riktig förändring. Där är dessa partier uppenbarligen inte än. Men tiden borde tala för att de till slut hamnar där. Sveket från C och L borde, om M och KD har någon som helst självrespekt, inte glömmas bort så snart det vankas valrörelse igen.

Många menar att Löfven har lurat brallorna av mittenpartierna. Det vore faktiskt lite underhållande om så vore fallet samtidigt som dessa partier har retat upp M och KD genom att spräcka Alliansen. Då har de bränt broarna från två håll.

Valet 2022 kan inte komma snart nog.