Den moderate riksdagsledamoten Hanif Bali har fått kritik från vänsterhåll, inklusive Anne Ramberg, igen. Nyhetsvärdet i detta är väl jämförbart med att det faller regn på midsommarafton eller att Annie Lööf är narcissistisk i TV. Detta till trots bör vi titta närmare på vad Bali twittrade om, ty frågan är högaktuell.

IS sista fäste i Syrien har fallit. Den så kallade Islamiska staten är krossad, visserligen delvis av en annan tyrann. Segern över terroristerna där innebär emellertid ökad oro här. Nu väntas nämligen molokna och potentiellt hämndlystna IS-terrorister återvända till sina respektive hemländer. Vilket oundvikligen medför ett säkerhetshot. Donald Trump har bett att Europa ska ta hand om ”sina” IS-krigare.

Vi ska inte ta för givet att dessa individer, som varit motiverade nog att lämna Europa för att kriga för 2000-talets värsta terrorsekt, kommer gömma sig och vilja glömma allt när de kommer tillbaka. Sådana fall finns säkert också, i likhet med när svenska nazister återvände när Tredje riket föll samman, men överlag bör återvändare betraktas som synnerligen farliga.

Frågan är således hur hemländerna bör agera. I fall där individerna har fler än ett medborgarskap är lösningen potentiellt rätt enkel: frånta dem det svenska medborgarskapet. När det handlar om personer med enbart ett svenskt medborgarskap blir det knepigare.

Den som begått brott ska ställas inför rätta, brukar det heta från politiskt håll. Det är inte fullt så enkelt i praktiken. En illustration av detta är att det i Sverige just nu pågår den kanske största terrorrättegången någonsin där flera personer står åtalade för förberedelse till terrorbrott. En friande dom kan inte uteslutas, givet åklagarens bevisning. Föreställ dig då svårigheterna i att bevisa vad återvändarna gjort sig skyldiga till i en krigszon.

Vi kommer helt enkelt inte kunna bevisa brott i särskilt många fall. Så hur ska vi agera? Ska Säpo övervaka alla dessa personer dag och natt i väntan på att något brottsligt planeras? Hur ska socialtjänsten agera kring barnen? De skräckexempel som framkommit där IS-avskum låtit barnen prickskjuta på flingpaket i köket visar vilken indoktrinering som kan tänkas pågå i det dolda i dessa familjer.

Jag är den förste att medge att detta är vanskligt ur alla tänkbara perspektiv. Ska vi vägra IS-terrorister med familj inträde i Sverige (om vi nu leker med tanken att det faktiskt går att stoppa folk som vill ta sig in här) betyder det att vi ibland även stoppar barn med svenskt medborgarskap. Vilket känns… sådär. Släpper vi å andra sidan in dem som vilka charterresenärer som helst, löper vi en köad risk för terrordåd på svensk mark.

Åter till Hanif Balis tweet. Det Bali, på sedvanligt grovhugget manér, påpekar är att de fruar till IS-terrorister som nu vill komma hem igen gott kan stanna kvar där de är. Ungefär det Jimmie Åkesson och SD:s gruppledare Mattias Karlsson sagt i debatter tidigare. Så får man förstås inte säga, det bryter mot idén om ”allas lika värde”. Men kom då med ett bättre alternativ som inte inbegriper dagdrömmar om att alla som begått brott simsalabim ska kunna ställas inför rätta.

Någon kanske minns hur Stockholms stad tänkte hantera återvändande IS-terrorister: med jobb, bostad och sociala stödinsatser. Den av Miljöpartiet döpta ”Stockholmsmodellen” försvann illa kvickt från stadens hemsida och dokumentet arbetades om efter kritik. Nu ska en ny majoritet, åter igen med Miljöpartiet, försöka komma ikapp efter många års försummelse. Ingen har kort sagt haft koll. Chansen till plötslig framgång i hanteringen av återvändare får betraktas som tämligen begränsad.

Samtidigt gör public service sitt för att på modern nysvenska dölja vad det egentligen handlar om. Terroristerna kallas ”IS-aktivister”, en omskrivning klart jämförbar med ”IS-resenärer”. Vilket intresse statsradion har av att trivialisera en grupp individer som tillhör några av de värsta förbrytarna i vår moderna historia är värt att fråga sig. Men den frågan lär begravas illa kvickt. Måltavlan heter i stället Hanif Bali, som anses ha brutit mot god ton.

Låt oss fråga vad IS anser om god ton. Dessa kräk som våldtagit, halshuggit och bränt människor levande som underhållning. Dessa avskum som begått brott i en omfattning och på ett sätt som för tankarna till östfronten i kriget mellan Hitler och Stalin. Att misstänkliggöra den som använder ett hårt språk mot dessa ursäkter till människor är avskyvärt. Nog säger det något om vad den där Värdegrunden egentligen innehåller.

Oanständigt i statsradion.